Kolumne
U boj, u boj - za termin svoj!

U boj, u boj - za termin svoj!

Autor: Branko Tabak

Odbojka na pijesku i pijesak u očima.

Istog dana u isto vrijeme hrvatska košarkaška reprezentacija je igrala susret kvalifikacija za Europsko prvenstvo protiv Nizozemske kada i Šibenka i Cibona nadoknadu utakmice HT Premijer lige.

Bila je subota 20. veljače i oba susreta su imala zakazan početak za 18 sati. Bila je to jedina utakmica koja se igrala u Hrvatskoj na klupskoj razini. I nije se imalo kada ju staviti nego u isto vrijeme kada igra i reprezentacija?

I baš se dogodilo da je Šibenka držala u konopcima Cibose i da je prijenos putem interneta na HKS TV-u ukrao pozornost dobrom dijelu košarkaških sladokusaca (pozdrav Slavko!), koji su kombinirali između reprezentativne i klupske nacionalne scene. Ne treba reći koliko su propustili oni koji su gledali reprezentaciju jer je hrabra Šibenka na Baldekinu u konačnici slavila protiv favoriziranih gostiju.

Da ovaj sudar termina nije bio iznimka već pravilo pokazalo se ovih dana kada su dvije utakmice kvalifikacija nogometne reprezentacije za nastup na Svjetskom prvenstvu protiv Portugala i Cipra imala sudaranje s utakmicama HT Premijer lige i Prve muške lige u kojoj se igralo zadnje kolo i rješavalo pitanje ostanka i plasmana u doigravanje za plasman u HT Premijer ligu.

Kult lige i reprezentacije ovako se urušava. Stvari su ovo koje dodatno marginaliziraju sport kojeg toliko volimo, a na margine ga guramo sami. I onda se čudimo kada umjesto finala Prvenstva Hrvatske između Zadra i Cibone (godina je 2007.) na nacionalnoj televiziji kojoj plaćamo pretplatu gledamo odbojku na pijesku. Na kraj pameti omalovažiti ovaj sport, ali pričamo o HRT-u i borbi za naslov prvaka Hrvatske u košarci s jedne strane i HRT-u i jednom simpatičnom turniru sponzorima atraktivnog sporta s druge.

Teška su vremena, rasporedi su nestabilni zbog čestih prodora zaraze u svlačionice, gleda se čim prije nadoknaditi propušteno, ali ne činimo to u korist svoje štete.

Ako smo svjesni da je reprezentaciji potrebno što više zajedničkih dana prije kvalifikacija za nastup na Olimpijskim igrama, ako smo spremni zbog toga ubrzati prvenstvo promjenom formule odigravanja finalne serije doigravanja na 2-2-1, budimo svjesni i toga da lopta mora mirovati u cijeloj Hrvatskoj kada igra reprezentacija i da nam valja izbjegavati sudaranje termina kada ostali vrhunski sportaši imaju svoje međunarodne nastupe. Koliko je sportskih zaljubljenika izabralo prijenos košarkaške utakmice Zabok - Zadar koja se većim dijelom preklopio s prijenosom susreta nogometne reprezentacije protiv Cipra?

Rezultat je najkraći put do proboja na vrh. Nažalost, uz poneki bljesak, nemamo ga već 26 godina. Zato nam valja izgraditi pobjednički logistički sustav koji će stvoriti preduvjete za nova postolja. Nema rezultata bez zajedničkog djelovanja struke (u klubovima i reprezentaciji, županijskim i nacionalnom savezu, školama košarke...) marketinga, PR-a, medija, sastavljača satnice... 

Oslonimo li se samo na Babine trice još dugo ćemo živjeti s odbojkaškim pijeskom u očima i on će nam biti izlika za sve naše propuste.

A nije da ih nema...