Europa i Svijet
U dvoboju ruskih euroligaša CSKA odnio naslov

U dvoboju ruskih euroligaša CSKA odnio naslov

Autor: Paulo Sarić

Šesti uzastopni trijumf.

Moskovski CSKA jučerašnjom je pobjedom nad Khimkijem rezultatom 72-95  došao do novog naslova prvaka VTB lige. U finalu u kojemu su se susrela dva euroligaša moskovska je momčad odnijela sve tri pobjede u seriji i suvereno došla do titule. Nakon dva trijumfa na domaćem terenu sudionik završnog turnira ovosezonskog izdanja Eurolige slavio je i u gostima zahvaljujući izvrsnom otvaranju meča. Gosti su utakmicu otvorili serijom 0-11, a nakon šest minuta semafor je pokazivao 3-21 i susret je praktički već bio izgubljen za momčad Duška Ivanovića.

- Mi smo svoj glavni cilj ove sezone ostvarili pobjedom u polufinalu VTB lige kada smo dobili kartu za Euroligu. Zahvaljujem se našim navijačima na izvrsnoj podršci. Uvijek su bili uz nas, pobjeđivali mi ili gubili. To nam znači puno – izjavio je trener Khimkija nakon posljednje utakmice prvenstva za službene stranice lige.


Košem Teodosića lanjski je europski prvak početkom druge dionice otišao na plus 20 što je rutinski održavao do kraja. Granicu od 30 poena prednosti Itudisova momčad je probila nekoliko minuta prije kraja utakmice, da bi domaćin serijom 9-2 uspio ublažiti poraz.

- Želio bih čestitati svojim igračima na osvajanju cijenjenog i snažnog natjecanja kakvo je VTB liga. Poseban motiv nam je bilo osvojiti kup koji nosi ime velikoga Sergeja Belova. Zahvalio bih svima: momčadi, trenerima, menadžmentu, predsjedniku i naravno navijačima. Sada ćemo malo popiti i proslaviti još jednu uspješnu sezonu – kazao je grčki stručnjak na klupi najtrofejnijeg ruskog sastava.

Domaćine je predvodila njihova prva zvijezda, Aleksij Šved sa 17 koševa i četiri asistencije, dok su najbolji u redovima novog/starog šampiona bili Nando De Colo s 20 poena i Cory Higgins koji je dodao 18. Francuz je ujedno i proglašen za najkorisnijeg igrača finala.

Zanimljivo je da je bivši zagrebački student i pomoćnik nekadašnjeg hrvatskog izbornika Pepsija Božića u KK Zagreb, Dimitris Itudis, ovim trijumfom došao do svoje stote pobjede u istočnoeuropskom regionalnom natjecanju.