Kolumne
U Hrvatskoj hipervitaminoza, izvan nje avitaminoza

U Hrvatskoj hipervitaminoza, izvan nje avitaminoza

Autor: Branko Tabak

Cedevita na istim pozicijama kao i lani.

Cedevita je sinoć poklonila finale ABA lige Budućnosti. Od vodstva 56-49 sredinom treće dionice do zaostatka 58-62 redom su stizali neforsirane pogreške domaćina i sjedale na račun Budućnosti. Krenimo redom: Andrija Stipanović je promašio dva bacanja, Marko Banić tek što je ušao u igru izgubio loptu, Justin Cobbs promašio šut za tri, a nakon skoka Ivana Ramljaka i za dva poena. Edo Murić je na crti slobodnih bacanja nastavio gdje je stao Stipanović – promašio je oba, Jacob Pullen je promašio šut za tricu, a potom i jedno od dva bacanja. Ubrzo Murić radi osobnu u napadu, pa Toni Katić pogađa samo jedno bacanje. Na otvaranju posljednje četvrtine redom promašuju Filip Krušlin, Stipanović i Cobbs i eto Budućnosti na +4 (58-62).

Utakmica je izgubljena upravo u tom razdoblju. Istina, imala je Cedevita svoje šanse, no Slaven Rimac je bio primoran sudbinu utakmice i uspješnosti sezone staviti u ruke Pullenu i Cobbsu. Moglo je to i dobro završiti, ali dugoročno gledajući ne bi takav stil igre Vitamine daleko dogurao. Do Eurolige sigurno ne. 

Bila je ovo utakmica koju je Budućnost dobila iako je imala manje skokova i osvojenih lopti, više izgubljenih lopti i podjednak broj promašenih slobodnih bacanja. Čak je i broj asistencija bio izjednačen. Dakle, nisu odlučili parametri koje nam sugerira statistika već koncentracija, prilagodba sudačkom kriteriju, ničije lopte, iskustvo… Pa ako hoćete i europsko promišljane košarke podgoričkog organizatora igre Nemanje Gordića.

I gdje je Cedevita sada? Na istim pozicijama kao i lani. Prvo je doživljen debakl u drugoj fazi Eurokupa u kojem opet nije zabilježena niti jedna pobjeda, pa je osvojen Kup Krešimira Ćosića, pa se u ABA ligi izgubilo u polufinalu od istog protivnika kao i prošle sezone. Za potpuni preslik nedostaje još naslov prvaka Hrvatske na koju će narančasti baciti sve karte. Ako niste do sada čuli takve najave tipa 'okrećemo se Premijer ligi' ili 'domaće prvenstvo je za nas novi početak' čut će te ih vrlo brzo. I taj će naslov prvaka, budimo korektni prema drugima i ubacimo i ovaj dio, ako ga Cedevita osvoji, opet biti zabacivanje pijeska u oči. Sebi samima, ponajprije. 

Vitamini imaju problem kojeg očito ne žele vidjeti. U nacionalnim okvirima nemaju konkurenciju, čim izađu na malo ozbiljniju regionalnu i euro scenu doživljavaju triježnjenje. Iz godine u godinu.

U nas vlada hipervitaminoza. Dok se korakne na međunarodnu scenu eto avitaminoze. I višak i manjak vitamina ima štetno djelovanje. 

Pravo je Cedevite nastaviti kročiti već uhodanim stazama. Sve što čine - čine vlastitim kapitalom. Sve što su osvojili su i zaslužili. Ispasti od moćne Budućnosti i nije neki grijeh. 

Grijeh bi bio potrošiti Slavena Rimca.