Europa i Svijet
Hrvatska
U igri par-nepar poljska U20 vrsta pobijedila hrvatsku u samom finišu

U igri par-nepar poljska U20 vrsta pobijedila hrvatsku u samom finišu

Autor: Saša Ćirić

Meni prva četvrtina, tebi druga. Meni treća, tebi četvrta.

Nakon poraza od Mađarske u prvom kolu skupine C EP-a za djevojke do 20 godina, naše košarkašice su imale priliku popraviti dojam protiv Poljske u utakmici drugog kola, koja je bila na rasporedu danas u 13 sati.

Početak utakmice je protekao u, nazovimo to tako, ispipavanju snaga. Česte promjene vodstva i minimalno vodstvo bilo koje od reprezentacija bio je lajtmotiv prve dionice, koju naše djevojke privode kraju vodstvom od dva poena razlike (23-21). Poljakinje u drugu dionicu ulaze agresivnije te čvršćom igrom u obrani natjeravaju naše djevojke na greške, pa nakon nepune tri minute igre prelaze u vodstvo (29-31). Ipak, pogođenim bacanjima Lorene Molnar vraćamo vodstvo polovicom četvrtine (35-32). Kreće tada poljska ekipa sa zonskom obranom na koju naše djevojke nisu imale odgovor. Rezultat toga je serija Poljakinja 14-3, kojom odlaze na poluvrijeme s prednošću od +8 (38-46).

U treću četvrtinu naše djevojke ulaze odlučnije i svježije od svojih protivnica, pa na krilima energične Matee Tadić brzo dolazimo u egal. Sjajno u tim trenucima igra i Josipa Silov, koja s nekoliko asistencija omogućuje lake poene ispod koša svojim visokim suigračicama. Tadić s dva slobodna bacanja zatvara četvrtinu te odvodi Hrvatsku na +3 (62-59) uoči posljednjeg perioda. 

Poljakinje na krilima Julie Natalie Nielacne sjajno ulaze u četvrtu četvrtinu. U samo minutu i pol s tri poena i asistencijom za tricu Alicje Barbare Grabske vraća prednost (62-65) svojoj ekipi, a nešto kasnije zabija i polaganje za kompletiranje serije od 10-0 (62-69). Naša kapetanica Silov uzvraća tricom, i u tim trenucima oba stručna stožera naređuju svojim igračicama da povise tempo igre. U dvije minute run and guna sijevali su napadi na obje strane, često završavajući nakon svega 7-8 sekundi. Ipak, razlika se teško ili nikako ne smanjuje. Kada je Patrycja Joanna Jaworska četiri minute prije kraja pogodila tricu nakon što je lopta skakutala po obruču, činilo se da Poljakinje mirno privode susret kraju (75-82). Ali naše djevojke se ne predaju, pa Silov dvije minute prije kraja ima priliku s linije slobodnih bacanja dovesti našu reprezentaciju na jedan posjed zaostatka, što jednim ubačajem i čini (79-82). No, Poljakinje u idućih 45 sekundi pogađaju četiri slobodna bacanja, te se u zadnju minutu ulazi s +7 za Poljakinje (79-86). Maestralna Josipa Silov je ponovno u centru pažnje kada 32 sekunde prije kraja na odličnu asistenciju Matee Tadić pogađa tricu iz desnog kuta za 84-86. Poljakinje kreću u napad, Klaudia Niedzwiedzka promašuje tricu pa Anđela Katavić hvata skok za posljednji naš napad. Ipak, radi grešku u vođenju, pa lopta opet odlazi u poljski posjed. Josipa Pavić radi svoj peti prekršaj nad Nielacnom devet sekundi prije kraja utakmice, koja pogađa prvo bacanje. Drugo promašuje, a skok hvata Lorena Molnar. Lopta dolazi do Silov, koja iz driblinga puca tricu za produžetak preko ruke, ali je za dlaku prekratka te Poljakinje odnose pobjedu rezultatom 87-84.

Najistaknutije u našim redovima bile su Silov (18 poena, 7 asistencija, trice 5-9), Pavić (16 poena, 5 skokova, 5 asistencija) i Tadić (14 poena, 5 skokova, 5 asistencija). Poljakinje je predvodila Nielacna (25 poena, 9 skokova), a u stopu ju je pratila Niedzwiedzka (18 poena, 10 skokova).

Naše djevojke igraju sljedeću utakmicu igraju sutra u 13:30 protiv Latvije.