Hrvatska
U Jazinama se sprema prava fešta košarke!

U Jazinama se sprema prava fešta košarke!

Autor: Paulo Sarić

Puntamika i Zadar dva su kluba bratska…

U kolu derbija u kojemu će svaki zaljubljenik u košarku pronaći nešto za sebe, Zadrane posebno privlači gradski derbi između dva 'bratska' kluba Sonik Puntamike i Zadra. I to u Jazinama! Utakmica koja se prvotno trebala odigrati u srijedu zbog zdravstvenih problema „gostujućih“ igrača prebačena je za petak, na veselje brojnih kojima se današnji termin bolje uklapa u raspored.

Obje momčadi dobro brode hrvatskim prvenstvom, što se prije svega odnosi na Puntamičane koji su s dvije gostujuće pobjede pokazali da će biti neugodan suparnik brojnima i možda se i uključiti u borbu za doigravanje.

Nakon sedam godina vratili smo se u prvu ligu gdje mislim da i pripadamo. Nadam se punoj dvorani i zanimljivoj utakmici. Vjerujem da možemo što je moguće duže izdržati u egalu. Nama je ovo jedna od najlakših utakmica. Nemamo pritiska ni imperativa kakav imamo kada igramo protiv momčadi s dna. Trebamo odigrati opušteno i dati sve od sebe – kazao je u najavi susreta kapetan 'mlađeg brata' Dino Palčić koji je zadovoljan ulaskom u sezonu – uspjeli smo izvući dvije pobjede u gostima što dosta znači u borbi za ostanak. Sve te momčadi dolaze u Jazine u drugom dijelu sezone i mislim da smo izvukli i više nego smo trebali. Vjerujem da ćemo u nastavku sezone upisati još više pobjeda i lagano osigurati ostanak.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Razlika u kvaliteti večerašnjih suparnika i više je nego očita, pa se domaćini ne zanose velikim najavama. Svima je u mislima samo jedna stvar - festival košarke. Parket će ionako poslužiti kao trening i priprema za nadolazeće izazove…

Kao što sam rekao i prije Cibone, mi ove utakmice koristimo za pripremu za ono što nam predstoji. Bilo bi iluzorno očekivati bilo što protiv Zadra i Cibone, no kako je i Dino rekao nastojat ćemo što je moguće duže ostati u utakmici. Bitno je gledati sebe, prezentirati se u najboljem mogućem svjetlu i vidjeti ima li smisla ono što radimo na treninzima pred bitnu utakmicu protiv Dubrave koja nas idućeg tjedna očekuje u Zagrebu – izjavio je trener Sonika Šime Kraljević i dodao – kada smo prvi puta pogledali raspored, pribojavali smo kako će to izgledati. Kada u prvom dijelu sezone protiv protivnika iz svog ranga igrate na gostujućem terenu, dok vam sve jače momčadi dolaze u vašu dvoranu, nije vam lako pripremati se. Srećom uspjeli smo izvući dvije gostujuće pobjede, ali ja se uvijek vraćam na otvaranje sezone protiv Alkara. To me već sedam tjedana proganja… Da smo tu pobijedili, a imali smo sve predispozicije da to napravimo, mislim da bismo već u ovom trenutku mogli reći da smo napravili 90 posto posla.

Već je godinama u Donatovom gradu prevladavajuće mišljenje da je boravak KK Sonik Puntamika u HT Premijer ligi u interesu čitave zadarske košarke. Idealna je to prilika za domaće mladiće da na prijelazu iz juniorske u seniorsku košarku dobiju prijeko potrebne minute.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Druga muška liga jug ipak ne pruža adekvatne izazove, ABA liga je prevelik zalogaj, dok se hrvatsko prvenstvo već godinama pogrešno koristi.

Rješenje je suradnja s Puntamičanima koji bi rado vidjeli pokojeg talentiranog igrača Zadra u svojim redovima.

Volio bih imati mlade dečke koji su voljni raditi kako bismo bili na dispoziciji KK Zadar koji će svoje mlade i talentirane, naglašavam talentirane, igrače slati kod nas na kaljenje da se pripreme za ono što ih čeka u Zadru i ABA ligi – otkrio je Kraljević.

Ideja je bila aktualna i početkom godine kada se spominjala posudba mladog Jure Planinića koji je trebao pomoći zelenima u lovu na povratak među elitu. Na koncu je 'blokadu' udario tadašnji trener Zadra Ante Nazor koji je procijenio da mu je mladi Hercegovac prijeko potreban na treninzima...

Suradnja među klubovima za sada se očituje u izlasku u susret prilikom određivanja termina utakmica. Prvotna je ideja bila da se dvoboj igra u srijedu kako bi se Jusupove trupe što je moguće bolje pripremile za nedjeljni okršaj s Cedevitom, no pri realizaciji se ispriječila viroza koja je početkom tjedna pogodila momčad s Višnjika. Upravo je ona, uz atmosferu Jazina, bila glavna tema najave iz kuta „starijeg brata“.

Sigurno nas ne očekuje laka utakmica s obzirom na to da smo imali problema s virozom i da nas dosta nije bilo dosta na treningu, no biti će lijepo igrati u Jazinama. Pogotovo ako budu pune. Trebamo uživati u susretu i dati 120 posto od sebe – rekao je startni razigravač Zadra Martin Junaković prisjetivši se atmosfere koja je davnih dana vladala 'Hramom košarke' – dok sam bio manji često sam gledao na televiziji, a i dan danas mi klipovi iz Jazina iziđu na YouTubeu. Volio bih da bude vrhunska atmosfera jer će nam tada sigurno biti lakše igrati.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Za razliku od hrvatskog prvenstva gdje imaju samo jedan krivi korak, Zadrani čvrsto drže dno regionalne lige sa sedam poraza iz sedam utakmica.

Imamo problem u ABA ligi i rezultat ne izgleda najbolje. Mislim da u hrvatskom prvenstvu trebamo maksimalno držati nivo koncentracije i održati pobjednički niz, pa ćemo se i u ABA ligi već negdje 'refati' – dodao je Junaković.

U svečarskoj atmosferi koja već danima vlada u košarkaškom Zadru samo se jedna stvar nameće kao potencijalni problem. Neodgovorni pojedinci s tribina.

Uostalom, i posljednja je utakmica igrana u Jazinama pokazala što se može dogoditi ne budu li organizacija i komunikacija na razini.

Svi znamo što se tu događa. U kontaktu smo s Tornadom. Nadamo se da će doći u Jazine i dati pravu podršku za oba kluba, te da će sve proći bez ikakvih incidenata. U kontaktu smo i s policijom koja ima svoje zahtjeve koje moramo poštivati. Zamolio bih Tornado i sve navijače da dođu na utakmicu kako bismo gledali pravi festival košarke – poručio je sportski direktor Sonika Pero Perić.

Da situacija nije bezazlena potvrđuje i poruka trenera Kraljevića koji je za kraj poentirao.

Ako se zapali koja 'bengalka' i dođe kazna od 20.000,00 kuna mi odmah možemo staviti ključ u bravu!

Valjda će biti kulture i pameti, pa se neće ponoviti Škrljevo…

Utakmica se igra večeras u dvorani Jazine s početkom u 19 sati, a ulaznice se mogu nabaviti u klubu Opera pred početak susreta. Blagajna se otvara u 13 sati.