Hrvatska
U Pazinu Splićani bolji od Milaneza, Pazin umalo skinuo prvaka Italije

U Pazinu Splićani bolji od Milaneza, Pazin umalo skinuo prvaka Italije

KK Split ovojio međunarodni turnir Marijan Salamun Salko.

U Pazinu je nakon tri dana završen petnaesti memorijalni međunarodni turnir Marijan Salamun Salko. U prvoj utakmici turnira KK Heliosa iz Domažala pobijedila je domaćine sa 65 - 60. 

Zanimljiv je podatak (pored toga da domaćine nije služio šut izvana) ukoliko bi se uzeo u obzir rezultat iz prvih pet minuta utakmice i zadnjih deset minuta domaćin bi pobijedio sa 13 razlike. U drugoj utakmici turnira odigrano je finale prije finala. Split je pod vodstvom trenera Mile Karakaša bio uspješniji od Milaneza u utakmici jakih obrana sa 55 - 51 od ekipe Olimpia AX Armani. 

Drugog dana turnira uvertira je bilo jutarnje sudjelovanje trenera svih ekipa turnira na otvorenom stolu. U četverosatnoj konstruktivnoj (praktički u jednom dahu bez stanke) raspravi trenera uspoređivao se razvitak igrača i sustavi treniranja i natjecanja od škole košarke do seniora u tri države, status i vrednovanje trenera, širina baze u klubovima (Milano sa brojem stanovnika kao Hrvatska!), praćenje igrača do seniorske dobi  Zaključeno je da je rasprava bila konstruktivna, treba je redovno održavati i izuzetno je potrebna u cilju razvitka košarke. 

Popodne su nakon obilaska grobu legendarnog Marijana Salamuna Salka odigrane utakmice drugog kola. Najprije je KK Split pobijedio KK Helios sa 75-60. Pazinci su tricom Luke Zajca i pogođenim slobodnim bacanjem poveli  2 razlike minutu i pol do kraja utakmice i nakon toga nepotrebno bacili "nekoliko lopti u bunar" i u napetoj završnici izgubili sa 65-69 od prvaka Italije. 

Zadnji dan turnira Talijani su bili uspješniji od Slovenaca sa 65 - 51 u utakmici za drugo mjesto. U zadnjoj utakmici turnira Splićani su pokazali da  su opravdali status favorita turnira i sa visokih 90 - 54 pobijedili domaćine koji su nakon dvije utakmice koje su imali u egalu bili iscrpljeni za jači otpor. Turnir je još jednom pokazao jako dopadljivu košarku, gledatelji su vidjeli šest reprezentativaca (Ante Perkušić MVP turnira, te Gizdavčić i Šarić iz Splita, Jošt Flerin iz Heliosa Domžale te Francesco Gravaghi i Musumeci Riccardo iz Olimpia AX Armani).

Za najboljeg u domaćim redovima proglašen je Teo Erik.