Europa i Svijet
Hrvatska
U porazu od Francuske na otvaranju Europskog prvenstva mlađi senior Leo Menalo imao gotovo savršen šut

U porazu od Francuske na otvaranju Europskog prvenstva mlađi senior Leo Menalo imao gotovo savršen šut

Autor: HKS hks

EP U20 (M) – A divizija

U utakmici 1. kola skupine A Europskog prvenstva mlađih seniora Hrvatska je u Podgorici poražena od Francuske 65-76.

Početak susreta bio je u potpunosti na strani Francuzima koji su rano poveli s 15 poena razlike (7-22).
Do kraja prve četvrtine Hrvatska je donekle ublažila zaostatak (11-23), a početkom druge se spustila na jednoznamenkasti minus (15-23).

Tu kreće novi francuski nalet koji se zaustavlja na 19-38. Igrači trenera Ivana Tomasa do poluvremenu ipak hvataju malo zraka i smanjuju rezultatski zaostatak na 23-39.

Odlično je Hrvatska izgledala u trećoj četvrtini, a dobra igra donijela je i promjenu stanja na semaforu. Vito Kučić je tricom na 3:30 od kraja ove dionice smanjio na 42-47 i tko zna kako bi se utakmica dalje razvijala da u sljedećem napadu Matthew Strazel nije pokazao ekstra klasu i odmah uzvratio tricom za 42-50 nakon koje su se Francuzi vratili na dvoznamenkastu prednost 46-57.

Posljednja je četvrtina bila izjednačena te je ponudila Hrvatskoj nekoliko prilika da zakuha utakmici. Tako je nakon trice najboljeg hrvatskog igrača u ovom susretu Lea Menala za 61-70 četiri minute prije kraja Strazel ponovno zabio s iste udaljenosti i praktički riješio pitanje pobjednika. Završilo je 65-76.

Menalo je odigrao sjajnu utakmicu. Zabio je 25 poena uz samo jedan promašaj. Slijedio ga je Kučić s 14 poena i 9 asistencija.
Kod Francuza Strazel je postigao 22 poena, a Clement Frisch 11 uz 9 skokova i 5 asistencija.

Sve reprezentacije koje nastupaju na Europskom prvenstvu će zaigrati u osmini finala, a u skupinama se razigrava za plasman koji će odrediti protivnika u toj fazi natjecanja.

Skupna A se ‘križa’ sa skupinom B pa su tako potencijalni protivnici Hrvatske u osmini finala Grčka, Portugal, Italija i Izrael.

U nedjelju u 14:15 sati Hrvatska se sastaje sa Slovenijom. Prijenos je na SportKlub 2 televiziji.