Hrvatska
U Sinju Osijek traži slamku spasa, u Zagrebu se igra derbi Lige za prvaka

U Sinju Osijek traži slamku spasa, u Zagrebu se igra derbi Lige za prvaka

Autor: Z.D.

Od utorka do četvrtka igra se 7. kolo Lige ta prvaka i Lige za ostanak

Sedmo kolo HT Premijer lige igra se kroz radni tjedan. U utorak će na parket istrčati Split i Gorica u Ligi za prvaka te Furnir i Adria Oil Škrljevo u Ligi za ostanak.

Srijeda donosi dvije utakmice Lige za prvaka (Cedevita Junior - Zabok i Cibona - Zadar) i jednu Lige za ostanak (Šibenka - Puntamika).

U četvrtak se igra jedna od važnijih utakmica Lige za ostanak Alkar - Vrijednosnice Osijek.

Liga za prvaka

Split - Gorica - utorak, 19 travnja - 19 sati

Žuti su u prošlom kolu u Zaboku opravdali ulogu favorita i pokazali da imaju kvalitetu za napad na naslov prvaka Hrvatske. Očekuje se da isto prezentiraju i protiv Goričana. Gosti u utakmicu ulaze rasterećeni, sa željom da što duže ostanu u igri za bodove. Nakon dva domaća poraza protiv Zadra i Cibone, gostujuća pobjeda došla bi im kao naručena za povratak samopouzdanja pred početak doigravanja.

'Znamo da nismo favoriti, ali moramo nekoga iznenaditi i uzeti bodove pošto smo kiksali u Zaboku, tako da imamo poseban motiv za sljedećih par utakmica. Pružit ćemo svoj maksimum već na ovoj utakmici', rekao je u najavi utakmice igrač Gorice koji je nekada nosio i dres Splita Mate Kalajžić.

Cedevita Junior - Zabok - srijeda, 20. travnja - 18 sati

Cedevita Junior još uvijek traži svoju prvu pobjedu u Ligi za prvaka. Bolji motiv od revanša Zaboku za poraz u prvom susretu i ovih riječi trenera Damira Mulaomerovića nakon poraza od Splita Vitaminima nije potreban:

'S ovakvom igrom i ne zaslužujemo igrati ovu Ligu 6. Realno mi smo u biti najslabiji tim i možemo biti sretni da smo ušli u Ligu za prvaka. Razočaran sam prije svega pristupom i angažmanom po tko zna koji put.'

Zabok će, kao i u svakoj utakmici, tražiti svoju priliku. Ligu za prvaka Zabočani su shvatili kao priliku za dokazivanje i u tome su vrlo uspješni.

Cibona - Zadar - srijeda, 20. travnja - 19 sati

Derbi kola koji bi mogao zakomplicirati borbu za startnu jedinicu, ali i dovesti Zadrane nadomak tog cilja igra se u Zagrebu.

Cibona je u posljednje vrijeme imala nekoliko velikih povrataka u susrete nakon što je gubila dvadesetak razlike. Ležerni ulasci u utakmice i agresivna druga poluvremena gotovo su postali zaštitni znak momčadi Gašpera Okorna. Protiv Zadra realno je tu agresivnost očekivati od samog starta.

Zadar je u usponu forme, igra racionalno i svrsishodno. Srđan Helbich vješto barata s onim što ima na raspolaganju. Ukratko, očekujemo derbi u pravom smislu značenja te riječi.

  1. Zadar           22-5
  2. Cibona         22-6
  3. Split              21-7
  4. Cedevita J.  17-11
  5. Gorica          14-14
  6. Zabok           12-15

Liga za ostanak

Furnir - Škrljevo - utorak, 19. travnja - 17 sati

Furnir je napravio veliki posao u Osijeku, ali žele li Dubravaši mirno dočekati završnicu Liga za ostanak tu važnu gostujuću pobjedu moraju potvrditi na svom parketu protiv Škrljeva.

Četiri kola su do kraja i samo jedan rezultat s drugih parketa može Dubravaše gurnuti prema zoni ispadanja.

Čak 15 trica ubacili su Zagrepčani protiv Vrijednosnica. Mirna ruka itekako će im trebati u srazu protiv Škrljeva koje je apsolutnom dominacijom u Jazinama protiv Puntamike pokazalo kako je kriza stvar prošlosti. Škrljevo ima kvalitetu za gornji dom hrvatske košarke, ali i ono što druge momčadi u Ligi za ostanak nemaju, mir. Igrači Damira Rajkovića nemaju pritisak i kao takvi su favoriti gdje god se pojave.

Šibenik - Sonik Puntamika - srijeda, 20. travnja - 18 sati

Šibenka je u izravnom sudaru s Alkarom u prošlom kolu napravila možda i ključni korak prema ostanku. I ne samo to. Damir Milačić je sa svojim igračima glavni kandidat za drugo mjesto Lige za ostanak koje vodi u doigravanje na naslov prvaka. Ono što su Šibenčani demonstrirali u prvom poluvremenu utakmice s Alkarom bilo je dostojno Lige za prvaka i budi optimizam kod navijača.

Sonik je na svom parketu imao priliku preko Škrljeva pobjeći Osijeku na dvije pobjede razlike, no kvaliteta je bila na strani gostiju. Ovako su Zadrani ostali u krugu najugroženijih momčadi Lige za ostanak. Uz sve to dolaze na gostovanje kod razigrane momčadi Šibenke na vrući Baldekin pa je posve jasno da ih čeka težak posao. Ne i nemoguća misija.

Alkar - Vrijednosnice Osijek - četvrtak, 21. travnja - 19 sati

Alkar je prije nekoliko dana imao izravan susret sa Šibenkom na Baldekinu za gotovo sigurnu potvrdu ostanka i ozbiljan napad na doigravanje, a sada je u situaciji da mora gledati prema dolje i paziti da izbjegne pretposljednje mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak u HT Premijer ligi. Žele li izbjeći neizvjesnost u posljednja tri kola Sinjani moraju pobijediti Vrijednosnice Osijek na svom parketu.

Osječanima, s druge strane, gori pod nogama. Posljednji su na ljestvici sa sedam pobjeda. Jednu više od njih ima Puntamika, dvije Furnir, dok ih Alkar ima čak tri više. Poraz ih ostavlja u teškim problemima, pobjeda vraća u život. Svaka lopta će biti važna...

  1. Škrljevo          14-14
  2. Šibenka          11-17
  3. Alkar               10-18
  4. Furnir                9-19
  5. Puntamika       8-20
  6. Vrijednosnice  7-21