Hrvatska
U srijedu premijera Zadra, Božić poziva navijače

U srijedu premijera Zadra, Božić poziva navijače

Autor: KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Dva Krešina kluba

Prijateljska utakmica s jednom od 14 najboljih momčadi američke NCAA lige, Brigham Young University, bit će jedna od najintrigantnijih koje je KK Zadar odigrao posljednjih godina. Ne samo zbog poveznice u Krešimiru Ćosiću, koji je svoje najbolje igračke godine (1965. – 1976.) proveo u ova dva kluba, već i zbog susreta dvaju svjetova, s jedne strane iskusne europske momčadi, s druge predstavnika sveučilišne lige koja daje većinu igrača u najboljoj i najpopularnijoj ligi današnjice, NBA. Zbog strogih pravila NCAA, momčadi ne mogu igrati veliki broj prijateljskih utakmica, pa su ove „interkontinetntalne“ utakmice rijetkost, a „Cougarsi“ su svoj bonus odlučili iskoristiti sa Zadrom.

– U rodni grad Krešimira Ćosića dolazimo kako bismo igrali s KK Zadar u dvorani koja nosi njegovo ime, posjetili košarkaški kamp Krešimir Ćosić, ručali s obitelji pokojnog Kreše i razmijenili neke uspomene. Krešo je na mnogo načina savršen primjer za naše dečke. Uzbuđen sam što će na ovom putovanju naučiti više o njemu, vidjeti kako je mijenjao svijet i kao košarkaš i kao čovjek te razumjeti kako i oni mogu imati takav utjecaj na svijet. Želimo biti najbolja momčad u zemlji i želim da to bude treća, četvrta, peta ili šesta najvažnija stvar koju ovi momci postignu u životu. Ovdje smo da pobijedimo, ali i još važnije da mladići izrastu u nevjerojatne ljude koji će promijeniti svijet, kaže uoči utakmice glavni trener BYU Mark Pope.

(Francisco Kjolseth | The Salt Lake Tribune) Head coach for BYU Mark Pope yells to his team as BYU takes on UNLV in men’s NCAA basketball at Vivint Smart Home Arena in Salt Lake City on Sat. Dec. 7, 2019.

Cougarsi su jedna od 14 najboljih sveučilišnih momčadi, a kada se to kaže mora se imati na umu da čak 358 sveučilišta u SAD-u ima svoju košarkašku momčad, pri čemu ih 68 sudjeluje na završnom turniru, tzv. March Madness. Do sada su dali 27 igrača u tzv. All Americans, a prvi kojemu je to na ovom sveučilištu uspjelo bio je Krešimir Ćosić. BYU je dao i 21 igrača u NBA, od kojih je najpoznatiji svakako Danny Ainge, ali bolji poznavatelji košarke sjetit će se i 229 cm visokog Shawna Bradleya, Grega Kitea (Shaqova zamjena u Orlandu), Freda Robertsa… Među njima je trebao biti i Krešo, ali je napustio SAD uz poznatu uzrečicu „Zovu Lakersi, ali zove i Zadar“. Ćosić je zajedno s legendarnim glavnim trenerom Stanom Wattsom primljen i u košarkašku Kuću slavnih.

Momčad koja dolazi u Zadar ima četiri startera iz prošle, vrlo uspješne sezone. Najbolji igrač u NCAA bio je Malijac Fousseyni Traore, koji je imao u prosjeku najviše skokova (7,8) i poena (12,9), uz prosjek šuta 60 posto. S vanjskih pozicija najopasniji će biti Spencer Johnson, koji ima prosjek ubačaja za tri poena od 42,2 posto.

Bit će stoga zanimljivo što protiv američke momčadi može Zadar, koji je u fazi priprema kada inače ne igra utakmice i s glavnim igračem Lukom Božićem koji se tek prije nekoliko dana priključio momčadi. Božić ne sumnja da će se njegova momčad ravnopravno nositi s Amerikancima.

– Momčad je odradila tri tjedna priprema, neki su bili više, neki manje s momčadi. Vrijeme je za prvi test i to protiv jedne od 14 najboljih NCAA momčadi. Najpoznatija nam je po tome što je Krešo nekada igrao u njoj, meni i suigračima velika je čast biti dio ove priče. Znam da najavljuju pobjedu, ali u našoj dvorani, pred našim navijačima, padali su i veći protivnici. Pozivam navijače da nas podrže i vide novi Zadar, poručuje Božić.

Utakmica počinje u srijedu u 19 sati, a ulaznice po cijeni od 2 eura mogu se kupiti na entrio.hr, Entrio prodajnim mjestima te od ponedjeljka do srijede na blagajni ispred dvorane Krešimir Ćosić od 16:00 do 19:00.