Hrvatska
U tijeku su konzultacije o povratku treninzima svih mlađih dobnih kategorija

U tijeku su konzultacije o povratku treninzima svih mlađih dobnih kategorija

Vijesti iz HKS-a.

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske na službenoj sjednici 26. studenog 2020. objavila nove mjere za suzbijanje zaraze virusom COVID-19 kojima se obustavljaju sportska natjecanja i treninzi osim za … seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja” od 28. studenog do 21. prosinca, Hrvatski košarkaški savez je sukladno objavljenim mjerama Vlade RH do 21. prosinca odgodio sva natjecanja osim HT Premijer lige i Premijer ženske lige.

Potom je Stožer civilne zaštite RH u petak, 27. studenog objavio Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja u kojoj stoji kako trenirati i igrati utakmice mogu klubovi 1. i 2. ranga u seniorskom natjecanju te 1. rang natjecanja u juniorskoj konkurenciji. S obzirom na sve navedeno, HKS je od Ministarstva turizma i sporta tražio dodatno pojašnjenje te smo, po primljenom odgovoru,  slobodni najaviti nastavak natjecanja Prve muške lige i Prve ženske lige već od predstojećeg vikenda. Naravno, kalendar natjecanja bit će minimalno izmijenjen kako bi se nadoknadilo propušteno kolo.

Sukladno gornjoj Odluci stožera dopušteno je treniranje i igranje utakmica i ekipama koje sudjeluju u 1. juniorskoj ligi.

Napominjemo i da je gore navedenom Odlukom određeno da „jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu donijeti strože epidemiološke mjere“ od mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite RH.

Također, u tijeku su konzultacije o uključenju u trenažni proces svih mlađih dobnih kategorija s obzirom da HKS polaže izuzetnu važnost na treniranja i bavljenja sportom djece, uz naglašeno strogo pridržavanje svih postojećih epidemioloških mjera i preporuka. Naime, samo održavanje treninga, a bez natjecanja, omogućilo bi toliko važan kontinuitet održavanja fizičke aktivnosti, a bez podizanja rizika susretom s vršnjacima iz drugih klubova, odnosno drugih sredina.

Ujedno se nadamo da će uskoro i sama epidemiološka situacija omogućiti bavljenje košarkom klubovima svih stupnjeva natjecanja, kao i rekreativcima i školama košarke te da će svi, bez obzira na dob, moći uživati u dobrobitima sporta.