Hrvatska
U utakmici preokreta Shorter doveo Split na korak do naslova

U utakmici preokreta Shorter doveo Split na korak do naslova

Autor: Luka Perić/KK Zadar Photo: Ivica Čavka/KK Split

Sjajnu šutersku dionicu imao je i Vito Kučić

Split je dobio drugi „set“ u finalu FAVBET Premijer lige protiv Zadra. Momčad Slavena Rimca pobijedila je večeras na Gripama rezultatom 87:77 (21:22, 27:20, 13:23, 26:12) i već u petak može napraviti „gem, set, meč“ u borbi za naslov prvaka. Zadar se nada da će se ponoviti scenarij iz zadarske serije i da će nakon prvog poraza uslijediti pobjeda i povratak na majstoricu na Višnjik.

U konačnici, presudila su velika serija trica Vite Kučića u prvom poluvremenu te Shannona Shortera u zadnjoj. Nije krenulo sjajno za Zadar ni bez tih trica, Jusup je na 10:4 pozvao minutu odmora ali uz dvije akcije Božića, trice Drežnjaka i koša Ramljaka uz dodatno slobodno bacanje Zadar dolazi na 17:20. Značajnu ulogu kod domaćina opet je imao Tišma, zaustavio je Božića u obrani, pogodio tricu i zadnji napad za minimalni zaostatak na kraju prve četvrtine 21:22.

Utakmicu je u drugoj četvrtini „ukrao“ Vito Kučić: tri trice, koš iz prekršaja uz dodatno bacanje i nevjerojatna serija od 12 poena bez promašaja u dvije minute igre za vodstvo „žutih“ 33:26. Prekinuo ga je Runjić jednom svojom, pa je on opet ubacio jednu i Split je poveo 39:31. Zadar se izvlači polaganjima Mazalina i Božića, ali obrana ne funkcionira i samo trica Lakića za 48:42 spasila je Zadar od odlaska s većim zaostatkom na poluvrijeme.

Split je, činilo se, odigrao poluvrijeme na svom maksimumu, pogotovo što se tiče trice i serije Kučića. Nije Zadar igrao loše, ali nedostajao je učinak igrača koji bi se u realizaciji priključili Božiću (13 poena) i Lakiću (11).

Nastavio je Kućić gdje je stao, ubacio 5 poena i odveo Split na dvoznamenkastu prednost (55:44). Nije to mirisalo na dobro, igrači Zadra su sve češće griješili, a onda kada ih je krenulo serijom 12:0 (dvije trice Drežnjaka) stigli do vodstva 58:61. Momčad Danijela Jusupa okrenula je utakmicu, dobila četvrtinu 23:13 i sa četiri poena prednosti ušla u zadnju. I ostala na tome.

Utakmicu je odlučio Shannon Shorter, koji je ušao u veliku seriju od 14 poena (četiri trice) i vratio Split  na put prema pobjedi (80:74). Dok je on pogađao svoje trice (sve iz kontakta) na drugoj strani Božić i Žganec promašili su četiri. Tišmin pogodak za +7 minutu i pol prije kraja nagovještava krajnji ishod, a još jedan veliki promašaj Žganeca potvrđuje kako više nema nade za pobjedu.

Zadar je izgubio utakmicu i bit će pod velikim pritiskom da pred gostujućim navijačima ne „izgubi glavu“ i naslov prvaka. Ako se tome odupru i dalje ostaju s velikim šansama za naslov, jer u svojim rukama i nogama imaju dosta rezerve u odnosu na ono što su pokazali u ovoj utakmici.

Shorter je bio i najbolji igrač utakmice s 29 postignutih poena (16 u posljednjoj četvrtini), a za Split je izuzetno važan bio učinak Kučića, koji je pogodio 5 trica. Kod Zadra najbolji je bio Božić s 25 poena i 7 skokova, ali i pet izgubljenih lopti.