Europa i Svijet
Hrvatska
U Zadru će nam biti još teže nego je bilo u Nizozemskoj

U Zadru će nam biti još teže nego je bilo u Nizozemskoj

Autor: Paulo Sarić

Šakić apelira na navijače i poziva ih da dođu u što većem broju i daju prijeko potrebnu podršku hrvatskoj reprezentaciji u sutrašnjem dvoboju.

Ni dva dana nakon neočekivanog poraza od Rumunjske i dalje se nisu slegli dojmovi. Što se dogodilo u petak i zbog čega je Hrvatska, objektivno dosta jača reprezentacija od družine Zare Markovskog, poražena, predmet je za dublju analizu za koju u ovim trenucima nema vremena pošto se već sutra igra prvi od ključnih dvoboja za odlazak na Svjetsko prvenstvo. U Zadru gostuje Nizozemska, ekipa koja je prije nešto manje od tri mjeseca na domaćem terenu slavila protiv Skelinovih momaka rezultatom 68-61 čime je upisala svoju prvi, i jedini, trijumf u skupini D europskih kvalifikacija.

Hrvatska, s druge strane, nema niti jednu pobjedu. Deprimirajući je to podatak. No, matematika, egzaktna znanost, kaže da još ništa nije izgubljeno. Sustav kvalifikacija je takav da u drugi krug prolaze tri od četiri momčadi iz skupine i može ispasti da je otrježnjenje protiv Rumunjske na kraju bilo – rezultatski bezbolno.

- U napadu ćemo zasigurno morati dati više. Čini se da obrana dobro funkcionira, ali protiv Rumunjske smo imali jako puno otvorenih šuteva koje nismo zabili. Protiv Nizozemske ćemo morati biti precizniji ako želimo nešto napraviti i doći do prve pobjede – rekao je svojedobno najstariji debitant u redovima hrvatske reprezentacije Željko Šakić.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Bivši je igrač Cibone bio jako dobro upoznat s kvalitetom rumunjske reprezentacije pošto trenutno igra u Cluju, ali ni to nije pomoglo da Hrvatska dođe do prve pobjede. Sutrašnji je suparnik ponešto kvalitetnija momčad od ekipe zadarskog zeta koja je u petka odnijela bodove iz Višnjika, no ni Nizozemci nisu tim kojeg bi se trebalo bojati.

- Istina je da nemaju puno igrača visoke kvalitete, ali morate znati da oni već tri, četiri godine igraju skupa i zasigurno će biti teško. Očekujem sličnu utakmicu kakva je bila u Nizozemskoj. Mislim da će nam u Zadru biti čak i teže radi situacije koja se stvorila i radi imperativa pobjede. Oni su dobra ekipa i morat ćemo dati sve od sebe ako želimo doći do pobjede koja je neophodna – smatra visoki Zagrepčanin.

Poraz otprije dva dana ostavio je traga na hrvatskim reprezentativcima. Vidjelo se to i po tonu glasa, ali i po izrazima lica ne samo u petak nakon utakmice, već i nakon treninga na Višnjiku.

- Atmosfera je nakon poraza bila veoma loša. No, dižemo se iz dana u dan. Svi znaju koji je cilj pred nama i što moramo napraviti.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Sada treba „skupiti glave“. Riječi su to koje zvuče kao floskula, no u teškim trenucima poput ovoga ništa drugo ne preostaje. Nizozemska mora pasti! A do tog će se cilja lakše doći uz podršku s tribina.

- Normalno. Znam da je i navijačima teško, pogotovo nakon utakmice u petak, ali pozivam ih da dođu u što većem broju, da nas bodre i daju nam podršku jer nam je ona zaista potrebna. Mislim da je podrška reprezentaciji normalna stvar – kazao je Šakić i zaključio - jednostavno, ovo je takav sport. Jedan dan si dolje, drugi si gore.

Valjda će sutra biti jedan od potonjih. Utakmica se igra sutra, s početkom u 20 sati, u dvorani Krešimira Ćosića.