Europa i Svijet
Hrvatska
U Zadru i Hrvatskoj nisu prepoznali ono što jesu u Njemačkoj: Pino Grdović hvalospjevima dočekan u Lowenu

U Zadru i Hrvatskoj nisu prepoznali ono što jesu u Njemačkoj: Pino Grdović hvalospjevima dočekan u Lowenu

Autor: Z.D.

Radit će sa mladima

'Dobili smo renomiranog trenera za naš omladinski program: 69-godišnji Hrvat Josip Pino Grdović, koji ima veliko iskustvo u razvoju igrača, u budućnosti će se fokusirati na treniranje Junior Löwen U16 (JBBL) i U14 momčadi SG FT/MTV Braunschweig i također aktivno doprinositi svojom stručnošću kao individualni trener'. objavio je njemački klub.

 "Radujem se svom nadolazećem angažmanu u Basketball Löwenu. Pozdravljam i identificiram se s radom kluba koji je usmjeren na razvoj mladih igrača. Sam sam to radio veći dio svoje karijere i smatram da je ovaj posao temelj uspjeha kluba i košarke općenito. Zato sam sretan što sam dio ovog koncepta i što svojim iskustvom mogu ubuduće i dugoročno podržati lavove u promicanju i razvoju njihovih talenata", kaže Pino Grdović. Hrvat, koji je rođen u Zadru i iza kojeg je rad u vrhunskim europskim klubovima.

Nakon prvih godina kao pomoćni trener u AEK Ateni, BC Stefanel Olimpia Milano i Virtus Bologna, godinama je radio kao individualni trener u Fortitudo Bologna (1998.-2002.). Ovdje je bio i osobni trener talijanskog reprezentativca Gregora Fučke. Nastavio je blisko surađivati s Fučkom kada je prešao u FC Barcelonu i tamo osvojio Euroligu 2002. godine. 

U godinama koje su uslijedile Grdović je bio glavni trener Union Olimpije Ljubljana i KK Zadar, a nekoliko je godina bio i trener omladinskog pogona zagrebačke Cibone. U sezoni 2016./17. preuzeo je mjesto pomoćnog trenera u vrhunskoj europskoj momčadi FC Barceloni, a nedavno je radio kao individualni trener u ukrajinskom prvoligašu BK Dnipro (2020./21.). Osim Fučke, Grdović je tijekom svoje karijere trenirao i bivše vrhunske europske i NBA igrače kao što su Nikola Vujčić, Velimir Perasović, Toni Kukoč, Dino Rađa i Dejan Bodiroga, objavili su Nijemci na službenim stranicama kluba. 

'O našem konceptu i atraktivnosti naše lokacije govori činjenica da smo uspjeli uvjeriti tako poznatog trenera da se priključi našoj organizaciji Jako smo sretni što nam se pridružuje i što će od sada voditi naše projekte razvoja mladih zajedno s Liviuom Calinom i našim trenerom U19 i regionalne lige Sebastianom Ludwigom. Iskustvo Pina Grdovića i Liviua u razvoju igrača nam je od ogromne važnosti i puno će pomoći našim mladim igračima u daljnjem razvoju. Veselimo se suradnji s Pinom, koji će sigurno obogatiti naš rad s mladima', rekao je direktor Löwena, ujedno i sportski direktor Nils Mittmann.