Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
U završnici do pobjede

U završnici do pobjede

Autor: Paulo Sarić

Cedevita je na najbolji način začepila usta kritičarima.

Hrvatski je prvak u derbiju Jadranske lige u Domu sportova pred tisuću gledatelja porazio Crvenu zvezdu rezultatom 79-74 i došao do svoje treće pobjede u Jadranskoj ligi. U neizvjesnom susretu koji je odlučen tek u posljednjoj minuti košarkaši Jurja Zdovca pokazali su veću razinu koncentracije te su zasluženo odnijeli pobjedu.

Cedevita je povela 2-0, no gosti su bili ti koji su kontrolirali ritam na samom otvaranju utakmice. Crvena zvezda je na početku odigrala jako dobru obranu i limitirala Zdovčev sastav na samo deset koševa u prvih osam minuta igre. Srećom po Cedevitu i njihova je obrana bila na razini, pa je zaostatak iznosio samo četiri poena. U posljednje dvije minute ruke su se malo opustile pa su igrači Cedevite do kraja prve četvrtine zabili samo poen manje te  se na mali odmor otišlo s 19-18.

FOTO: Marin Sušić - KK Cedevita

Gosti su jako loše ušli u nastavak što je rezultiralo minutom odmora trenera Alimpijevića nakon samo minutu i pet sekundi igre u drugoj dionici. No, ni kratak predak nije pomogao Beograđanima koji su primili seriju 8-0 pa smo vidjeli rijetko viđenu situaciju – dva time-outa u manje od dvije minute. U tom se razdoblju posebno istaknuo mladi Džanan Musa. Ne samo da je za sedam minuta na parketu ubacio sedam koševa, već je bio i izuzetno aktivan u skoku i obrani čime je ponovno pokazao zašto ga se smatra jednim od najtalentiranijih igrača svoga godišta u Europi. Drugi je predah, zajedno s povratkom Bjelice na parket, ipak pomogao Crveno-bijelima koji su u manje od dvije minute s minus devet došli do vodstva (30-31). Do poluvremena se nastavilo igrati koš na koš, pa se u svlačionice otišlo s izjednačenim rezultatom. Semafor je pokazivao 39-39.

Nakon povratka na teren nastavilo se u istom ritmu. Kod domaćina je najbolje izgledao Džanan Musa koji je s šest vezanih poena odveo svoju momčad na plus pet (46-41), no gosti na to odgovaraju s 0-8 što je primoralo trenera Zdovca na minutu odmora i čak tri zamjene. Nakon toga je Cedevita ponovno uspostavila ravnotežu pa smo do kraja perioda ponovno gledali igru koš na koš. Domaćina je predvodio američki trio Murphy-Cherry-Johnson, dok je kod Beograđana radila osovina Rochestie-Antić, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s 63-61 za Vitamine zahvaljujući teškom ubačaju Willa Cherryja u posljednjem napadu treće dionice.

FOTO: Marin Sušić - KK Cedevita

U završnici smo gledali čvrst dvoboj dvije najjače momčadi Jadranske lige koji je gotovo cijelo vrijeme bio unutar jednog posjeda. Katić je tricom 2 minute i 40 sekundi prije kraja odveo Cedevitu na plus četiri (71-67), no bivši crnogorski reprezentativac Taylor Rochestie odgovara s  pet vezanih koševa i vraća Crvenu zvezdu u vodstvo minutu i pol prije kraja (71-72). Ipak, sama je završnica pripala Zagrepčanima čiji su igrači bili precizni s linije slobodnih bacanja. Zabili su svih osam kada se utakmica lomila, pa su se Vitamini izjednačili sa srbijanskim prvakom na omjeru od tri pobjede i dva poraza u regionalnoj ligi.

Najefikasniji u redovima Cedevite bio je Džanan Musa sa 17 koševa i četiri skoka, od čega tri u napadu, a treba istaknuti i vrlo dobru partiju Chrisa Johnsona koji počinje pokazivati zašto ga je hrvatski prvak tako dugo čekao. Amerikanac je današnji susret završio s 13 poena i devet skokova. Najbolji u redovima gostujućeg sastava bio je Taylor Rochestie s 18 koševa i četiri asistencije.