Europa i Svijet
Hrvatska
U20 reprezentacija: Što treba znati uoči poluzavršnice EP?

U20 reprezentacija: Što treba znati uoči poluzavršnice EP?

Autor: HKS

Muška U20 reprezentacija ili kako se nekad zvala - Mlada reprezentacija, najvažniji je čimbenik u prijelazu s mlađih kategorija u seniorsku.

Zadnji je to čas da kao mlade nade zablistaju buduće zvijezde košarke, a U20 reprezentacija je posljednja karika u lancu do seniorskog statusa.

Mate Kalajžić je, primjerice, igrao posljednje dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetski kup u Italiji i Rumunjskoj s Muškom seniorskom reprezentacijom te se zbog toga i naknadno priključio pripremama svoje generacije. Kapetan Karlo Uljarević je također već iskusio čari i napetosti seniorske reprezentacije u prethodnom ciklusu kvalifikacijskih utakmica.

Svi naši igrači u svojim domaćim klubovima ostvaruju značajnu minutažu u utakmicama svojih liga, o čemu detaljnije OVDJE, a kombinacija atletske spremnosti i iskustva daje neupitne rezultate.

 

U20-ep-gb-perkovic.jpg

 

Ponekad i brojkama treba dati da ispričaju svoju priču – Hrvatska je prva na Prvenstvu po postotku ubačenih trica (45,4%), a druga po općenitom postotku ubačenih koševa (49,2 %) pa možemo tvrditi da je preciznost jedna od jačih strana naše reprezentacije.  

Toni Perković je tako drugi igrač Prvenstva po postotku ubačenih trica – 56%, a na prvom je mjestu Miloš Popović iz Crne Gore.

Karlo Uljarević je prvi po broju ostvarenih asistencija na jednoj utakmici. Asistirao je za koš 10 puta protiv Ukrajine i dijeli prvo mjesto s Ukrajincem Horobchenkom koji je svojih 10 asistencija ostvario upravo na utakmici s Hrvatskom. Karlo je i sa 6,2 asistencije po utakmici, odnosno 31 ukupno, drugi po broju asistencija po utakmici i stoji iza Španjolca Pola Figuerasa.

Odskače i Krešimir Ljubičić koji je treći po ukupno napravljenim blokovima – blokirao je protivnika 7 puta do sada.

Stoji i činjenica da je Hrvatska pobijedila Italiju – vice prvaka s U19 Svjetskog prvenstva prošle godine. Dakle, upravo ta generacija koju su naši mladi reprezentativci svladali je zapravo druga na svijetu! U sljedećoj nas utakmici dočekuje domaćin Njemačka koja je na prošlogodišnjem U19 Svjetskom prvenstvu bila peta, Španjolska je bila četvrta i sve to dok je naša reprezentacija u B diviziji Europskog prvenstva dokazivala da joj ondje nije mjesto.

 

U20-ep-italija-rajkovic.jpg

 

Dirigent simfonijskog orkestra naše reprezentacije, trener Damir Rajković je o svemu imao za reći sljedeće: „Mislim da smo na turniru pokazali dobre igre, da imamo glavu i rep, da znamo što želimo i iz utakmice u utakmicu stječemo potrebno samopouzdanje.

Ono što je izvjesno za utakmicu polufinala protiv Njemačke jest da nas čeka domaćin, puna dvorana i dobro navijanje tako da ćemo morati u tom smjeru pripremiti utakmicu kako bi igrači bili stabilni i mogli udovoljiti svim zahtjevima igre. Što se tiče same utakmice, svako polufinale je teško samo po sebi, ali smatram da će igrači biti sposobni za to s fizičke i taktičke strane.

Niže pogledajte i sažetke najboljih trenutaka utakmice Hrvatska – Italija na U20 Europskom prvenstvu.