Hrvatska
UHKS: Koje probleme imaju hrvatski suci

UHKS: Koje probleme imaju hrvatski suci

Autor: HKS

UHKS: Održan predsezonski seminar službenih osoba A-1 liste. Poseban naglasak stavljen je na promjene Službenih pravila košarkaške igre

Protekli vikend protekao je radno za oko stotinjak sudaca i opunomoćenika A-1 liste. U Zagrebu je održan trodnevni seminar koji je uključivao brojna predavanja i radionice, a završen je s provjerom tjelesne pripremljenosti i testovima iz propozicija i pravila igre.

Udruga hrvatskih košarkaških sudaca organizirala je u zajedništvu s Hrvatskim košarkaškim savezom i Udrugom zagrebačkih košarkaških sudaca seminar s nizom praktičnih tema i problema s kojima se suočavaju suci za vrijeme utakmica, ali i ostale osobe aktivno uključene u košarku. Stoga su na predavanje bili pozvani i treneri, ali i mediji koji pokrivaju košarku kako bi se jednim cjelovitim pristupom riješile sve potencijalne nejasnoće i objasnio utjecaj promjena Službenih pravila košarkaške igre na sam tijek utakmica.

 

UHKS3.jpg

 

Predavanja su održali i predstavnici HKS-a koji nisu dio UHKS-a: glavni tajnik HKS-a Josip Vranković, Povjerenik za natjecanje Dražen Jendriš, Povjerenik za suce Nino Tonković te Povjerenik za sigurnost Darijo Žepina. Time su dotaknute i nestandardne seminarske teme, pogotovo dio o sigurnosti na utakmicama, a koji se pokazao kao izuzetno važan i rastući segment košarkaškog života.  

 

UHKS2.jpg

 

Suci i opunomoćenici su, osim promjene pravila košarkaške igre, dobili i analizu protekle sezone, kao i protokole za rad u sezoni 2018/19, a nije zaboravljena ni tjelesna priprema niti tehnika i mehanika suđenja s predavačima Sretenom Radovićem, Draganom Medanom, Tomislavom Vovkom, Martinom Vulićem, Dubravkom Muhvićem uz neizostavno sudjelovanje Srđana Dožaija te predsjednika UHKS-a Mladena Lončarića.

Treći i posljednji dan poseban gost predavač bio je izbornik Muške seniorske reprezentacije Dražen Anzulović koji je donio trenersku perspektivu, dok je ostatak reprezentacije nakon utakmice sa Slovenijom uživao u slobodnom danu u okolici Osijeka.

Sreten Radović, predsjednik Stručne komisije UHKS-a sažeo je vikend seminar u nekoliko rečenica.