Hrvatska
FOTO Ukić kao nekad u Jazinama - Split na krilima klupske legende nadvisio bezidejni Zadar!

FOTO Ukić kao nekad u Jazinama - Split na krilima klupske legende nadvisio bezidejni Zadar!

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Šime Zelić

Pet trica ubacila je cijela momčad Zadra, točno koliko je i najbolji igrač utakmice.


Split je na gostovanju u dvorani Krešimira Ćosića izborio pobjedu protiv Zadra u susretu 5. kola HT Premijer lige. Konačni rezultat je bio 62-71, a najefikasniji igrači gostiju bili su Ukić (26), Čampara i McLean (10).

Kod domaće momčadi su najistaknutiji pojedinci bili Luković (13), Mavra (12) i Jordano (11).

Split i Zadar su u ovu utakmicu ušli u identičnoj rezultatskoj situaciji. Dok su u regionalnom natjecanju obje momčadi na omjeru 0-3, u domaćem prvenstvu dijele vrh ljestvice sa Škrljevom i Cibonom - svi su ostvarili učinak od tri pobjede i jednog poraza.

Međusobni dvoboj u ranoj fazi HT Premijer lige možda nema istu težinu kakvu bi imao isti u kasnijim fazama sezone, ali u ovakvoj situaciji može napraviti razliku. Domaći trener Ivan Perinčić još uvijek ne može računati na usluge Pavla Marčinkovića, dok se Justin Carter oporavlja od ozljede skočnog zgloba. Uroš Luković je u posljednji trenutak zakrpan za potrebe ove utakmice, i to je odrađeno vrlo dobro od strane Zadrove liječničke službe. Visoki centar je u početnim minutama stvarao ogromne probleme svojim protivnicima, ali da bi ovo mogla biti dobra večer za momčad Srđana Subotića nagovijestio je Roko Leni Ukić, koji je potpuno uništavao sve oblike pick and roll obrane domaće momčadi. Splićani su koncem prve četvrtine prešli u stabilno vodstvo, koje je konstantno iznosilo minimalno dva posjeda razlike. Na poluvrijeme se otišlo s +5 (32-37), a kao dva ključna podatka ističu se jedanaest izgubljenih lopti Zadra, kao i šut za tricu koji je bio debelo ispod prosjeka (1-10). 

Foto: Šime Zelić - KK Zadar

Treća četvrtina se nastavila u istom tonu, Split je održavao prednost, dok su Zadrani gubili energiju u nastojanju da se što prije vrate u rezultatski plus. Krajem četvrtine Perinčić nakon jednog prigovora dobija tehničku, nakon čega se igra potpuno rasplamsava, što bolje iskorištavaju Zadrani - od pet poena razlike za Split (46-51) u minutu i 45 sekundi prije kraja treće dionice domaća momčad ubacuje osam poena a gostujuća četiri. U posljednjih deset minuta se tako ušlo s minimalnom prednošću za goste (54-55), a Zadrane nakon dugo vremena u vodstvo vraća Domagoj Vuković alleyoop polaganjem na asistenciju Dominika Mavre. No, na veliku žalost domaćih navijača, pokazat će se to kao posljednje vodstvo njihove momčadi na utakmici. Darko Bajo pogađa dvaput u nizu iz blizine, nakon čega kreće drugi dio Ukićevog showa. Iskusni branič u Splitovoj seriji 16-1 ubacuje dva slobodna bacanja i tri nevjerojatne trice preko ruke, te je pitanje pobjednika bilo riješeno (57-71) dvije minute prije kraja.

Domaći navijači su pljeskom ispratili Ukićevu izvedbu, dok su prema igračima i treneru Zadra upućene salve uvreda od strane malobrojne publike. Subotić je ovom pobjedom kupio malo mira, dok se brige za Perinčića iz dana u dan gomilaju.