Hrvatska
Ukić spriječio povratak Splita

Ukić spriječio povratak Splita

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski derbi prelomljen u posljednjim minutama.

Cedevita je bez većih problema na domaćem terenu slavila u hrvatskom derbiju. Momci Jurja Zdovca svladali su KK Split rezultatom 74-67. Iako se činilo da će dvoboj biti odlučen već u prvoj četvrtini koju su domaćini dobili s gotovo 20 razlike i širom si otvorili vrata pobjede, Splićani su se uspjeli vratiti u susret te su sve do par minuta prije kraja ozbiljno puhali za vratom hrvatskom prvaku, no na koncu su ostali bez snage pa su bodovi ostali u Zagrebu.

Iako su gosti u glavni grad došli sa željom da pruže dobar otpor favoriziranom protivniku, situacija na terenu nije se odbijala po njihovim planovima. Vitamini su šuterski raspoloženo otvorili utakmicu te su poveli s 11-0. Ubitačan je bio dalekometni šut Cedevite koja je ubacila pet trica u nešto više od pet minuta i na samom početku torpedirala nade Dalmatinaca. Mladi je Toni Perković svojom trećom tricom u sedmoj minuti odveo domaćine na nestvarnih plus 21 (25-4). Činilo se tada da od derbija neće biti niti „d“.

Jasno, s protokom vremena Split se konsolidirao, dok su rotacije razbile ritam Zagrepčana pa su igrači Ivice Skelina učas došli do minus 13 (32-19). No, Vitamini su odbili prvi napad te su se sve do dvije minute prije odlaska u svlačionice držali na dvadesetak koševa prednosti, da bi Splićani završili prvo poluvrijeme s 0-9 i zakuhali činilo se već prelomljenu utakmicu.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Iako je Musa tricom otvorio nastavak, Cedevita je negdje putem izgubila igru iz prve četvrtine pa joj se prednost iz napada u napad topila. Scott je na ulasku u 24. minutu doveo Splita na jednoznamenkasti zaostatak (45-37), da bi Najev nekoliko minuta potom povezao četiri poena i smanjio na samo minus pet.

U posljednjih se deset minuta ušlo s 54-50, a onda su domaćini ubacili u brzinu više i ponovno zaigrali kako znaju. Dugo su vremena Zdovčevi momci lomili otpor tvrdoglavih Splićana, no gosti su se osokoljeni dobrom igrom u drugoj i trećoj četvrtini držali  u susretu sve do dvije minute prije kraja kada je njihov bivši kapetan Roko Leni Ukić povezao pet koševa i prelomio utakmicu.

Cedevitu su do nove pobjede u HT Premijer ligi vodili Roko Leni Ukić i Toni Perković s po 12 koševa, a isto je toliko u redovima gostiju ubacio Henrik Širko koji je dodao i šest skokova. Vitamini su ovom pobjedom zadržali savršeni učinak u domaćem prvenstvu, dok je momčad hrvatskog izbornika ostala na tri pobjede te se i dalje nalazi izvan zone koja vodi u doigravanje.