Hrvatska
Ukić Zadranima ukrao metlu, serija ide dalje!

Ukić Zadranima ukrao metlu, serija ide dalje!

Autor: Branko Tabak

Zadar je imao +16, na kraju je morao stisnuti ruku protivniku.

Predvođen fantastičnim Rokom Ukićem Split je nadoknadio 16 poena zaostatka i nakon produžetka na Gripama pobijedio Zadra 83-75 čime je smanjio zaostatak u finalnoj seriji doigravanja za naslov prvaka Hrvatske na 2-1.

Zadar je utakmicu otvorio nadahnuto, obrambeno savršeno, napadački svestrano te je nakon 9. minuta igre uz pet trica poveo s 15 poena razlike (6-21).

Trener Splita Mile Karakaš u prvoj četvrtini je izrotirao sve igrače tražeći petorku ili raspoloženog igrača ne bi li probio zadarski obrambeni zid koji ih je prisilio na čak 6 izgubljenih lopti u samo 10 minuta igre. Bezuspješno. Točku na i prve četvrtine stavio je Justin Carter šestom zadarskom tricom sa obrambene polovice terena na samom isteku vremena za vodstvo gostiju 10-24.

Otišao je Zadar i do +16 (10-26), a prvo opuštanje, prije svega u napadu, Split je kaznio sa pet poena u dva napada za splitsko približavanje (15-26).

Iskoristili su žuti činjenicu da su se u prvom dijelu druge četvrtine odmarali Mavra, Onuaku, Bursać, Palokaj i Justice, odnsono cijela startna petorka Zadra i stigli do zaostatka s kojeg su mogli ozbiljnije krenuti u topljenje rezultata (18-28).

Carter je bio osigurač koji je čuvao Zadrane od ozbiljnije prijetnje, a ulaskom Mavre i Onuakua gosti su ponovno stigli do komotnije prednosti (18-32). Ipak preko Ukića i Perkovića Split je probio psihološku granicu i spustio se ispod 10 poena razlike 26-35. U 18. minuti došlo je do naguravanje Aleksandra Bursaća i Marka Lukovića i isključenje obojice igrača. Taj je događaj poremetio tečnost u zadarskoj igri, izbacio ih iz ritma, a Split se preko inspiriranog Ukića vraća u život te do velikog odmora približava na šest poena zaostatka (29-35).

Roko Ukić je vukao Splićane i u trećoj četvrtini. Doveo ih je dva puta na posjed zaostatka (32-35, 41-44), ali i zatražio od trenera mali odmor. Zadranima je bilo dovoljno tridesetak sekundi da to iskoriste i preko Antonija Jordana, koji je zabio pet poena u nizu, pobjegnu na 41-49. Ukić se odmah vratio na parket, uspostavio ravnotežu (48-53), ali sve češće tražio predahe.

U završnici treće četvrtine Splićani su preko Marina Marića stigli do 52-55, a u završnih 55 sekundi Martin Junaković i Chinanu Onuaku sprječavaju preokret te se u završnu ‘rundu’ ušlo s vodstvom Zadrana 55-59.

Tricom Blaža Mesičeka Split se na otvaranju posljednje četvrtine potpuno priključio (57-59), a Zadar odgovorio s četiri povezana poena odbijajući i ovaj pokušaj domaćina (57-63).

Žuti uzvraćaju tricom Pavla Marčinkovića, a pri rezultatu 61-63 Ukić promašuje tricu za potpuni preokret. Sa šest povezanih poena uzvraća Carter (63-69). No, ruku je namjestio Marčinković, razgoropadio se Marić i eto Splita na samo minus 1 (68-69). Sjajni Carter u tim trenucima čuva Zadar, a pri rezultatu 70-71 Split ostaje bez još jednog igrača. Pri polaganju lopte u koš ozlijedio se Toni Perković.

Upornost se Splićanima isplatila. Na nešto manje od tri minute prije kraja Ukić s linije slobodnih bacanja donosi im prvo vodstvo (72-71), nakon onog početnog od 2-0.

Zadrane u vodstvo tricom vraća Jordano (72-74), a fantastični Ukić izjednačava na 74-74. Nakon nekoliko grešaka s obje strane  na 32 sekunde prije kraja Zadar kreće u napad kojeg promašuje Junaković, a nakon time-outa Splićani u završnih deset sekundi dva puta bezuspješno (Ukić i Marić) šutiraju za pobjedu.

Baš je taj dvojac u produžetku odveo domaćine do +5 (79-74), a točku na i stavio je oporavljeni Perković koji tricom na trideset sekundi prije kraja odvodi Žute do pobjede i produženja serije.

Ukić je postigao 30, Marić 14, a Perković 10 poena za Splićane. Kod Zadra Carter je zabio 16 poena, dok se Onuaku istaknuo sa čak 14 skokova.

Sljedeća utakmica igra se ponovno na Gripama u srijedu 2. lipnja.

KOMPLETNA STATISTIKA