Hrvatska
Umirovila se Iva Borović

Umirovila se Iva Borović

Autor: Paulo Sarić

Skorašnja doktorica košarke seli iz igračke u trenersku rolu.

Nekadašnja hrvatska reprezentativka i dugogodišnja kapetanica ŽKK Medveščak Iva Borović prije nekoliko je dana, nakon više od 12 godina provedenih u hrvatskoj košarci, prestala s igračkom karijerom. Jasno, ne znači to i da odustaje od sporta koji toliko voli.

Dapače, mlada Zadranka već dvije godine obnaša dužnost pomoćne trenerice ženske reprezentacije do 20 godina, a od naredne sezone preuzima i vođenje mladih košarkašica Medveščaka rođenih od 2004. do 2008. godine.

Borović, koja trenutno završava doktorski rad kojim bi trebala postati prva žena s doktoratom iz košarke u Hrvatskoj, karijeri je započela u rodnom Zadru u Školi košarke Leonardo Bajlo odakle je kao kadetkinja prešla u ŽKK Zadar s kojim je osvojila kadetski naslov prvaka države.


Završetkom srednje škole preselila je u Zagreb gdje je upisala Kineziološki fakultet paralelno igrajući košarku. Prvo za Croatiju 2006 i Agram, a od 2010. godine za ŽKK Medveščak. Izvrsne igre u dresu 'Medekica' s kojima je osvojila pet uzastopnih naslova prvakinja države te četiri uzastopna Kupa „Ružica Meglaj-Rimac“ donijele su joj brojna individualna priznanja od kojih se posebno ističe poziv u reprezentaciju za Europsko prvenstvo 2015. godine.

Borović je u posljednjoj sezoni svoje igračke karijere bilježila 17 koševa u prosjeku te je izabrana za najbolju igračicu Prve lige po odabiru trenera, a priliku da se oprosti od kapetanice nije propustio ni ŽKK Medveščak koji se objavom na Facebooku zahvalio svojoj najboljoj igračici poželjevši joj puno sreće u nadolazećim izazovima.