Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Na korak od pobjede. Cedevita se držala punih 39 minuta, da bi na kraju upisala novi poraz

VIDEO: Na korak od pobjede. Cedevita se držala punih 39 minuta, da bi na kraju upisala novi poraz

Autor: Paulo Sarić

Rimčevi su momci minutu prije kraja bili na posjedu zaostatka, no na koncu je presudila mirna ruka domaćina.

Cedevita je večeras upisala svoj treći poraz u europskom natjecanju. Nakon velike borbe bolji od momčadi Slavena Rimca bio je turski Tofaš rezultatom 94-89, izjednačivši se s hrvatskim prvakom na omjeru 2-3 nakon prvih pet kola Eurokupa.

Zagrepčani su dobro otvorili utakmicu i od početka bili ravnopravan suparnik turskom sastavu. Sam je početak dvoboja protekao u ravnopravnoj igri da bi Rimčeva momčad na kraju prve četvrtine krenula u seriju 2-10 koja se protegnula i na samo otvaranje druge dionice pa je semafor u 11. minuti pokazivao lijepih 20-27 za 'Vitamine'. Iako je Tofaš u nekoliko navrata uspijevao prići na posjed zaostatka, a u tri navrata i izjednačiti, rezultatska je inicijativa gotovo čitavo vrijeme bila na strani Cedevita koja je na veliki odmor otišla s prednošću od tri poena (50-53).

Trima dobrim napadima na otvaranju drugog poluvremena hrvatski se prvak košem Andrije Stipanovića u 22. minuti vratio na plus sedam (52-59), no razigrani Sammy Meija ubrzo je vratio Turke u igru, da bi Kyle Weems tricom sredinom treće četvrtine doveo domaćine do prvog vodstva nakon osme minute. Američki dvojac Cook-Coobs nakratko je odbio nalet Tofaša, no završnica je pripala momčadi iz Burse koja je zahvaljujući seriji 10-0 u posljednjih deset minuta ušla sa 74-67.


Zagrepčani su se dobro držali prve dvije minute posljednje dionice, no onda su domaćini pojačali intenzitet na obrambenoj strani terena i narednih nekoliko napada ostavili 'Vitamine' bez koša iz igre što su iskoristili da serijom 8-0 u 36. minuti odu na najvećih plus 12 (84-72). Večeras vrlo dobri Ivan Ramljak povezao je četiri poena i uz pomoći Justina Cobbsa vratio nadu gostima koji su minutu prije kraja košem Jamesa Bella došli na samo tri koša zaostatka (88-85), no završnica je pripala turskoj momčadi koja je bez prevelike drame sačuvala prednost i došla do druge pobjede u drugom po snazi europskom natjecanju.

Domaćine je do trijumfa vodio raspoloženi Weems koji je ubacio 23 poena uz šut iz igre 9-14, a ruku su mu dali bivši igrač Zagreba Diante Garrett i Sammy Meija koji su dodali po 15 poena, čemu je prvi dodao i devet asistencija, dok je najefikasniji u redovima hrvatskog prvaka bio Cobbs s 15 koševa, šest asistencija i tri skoka.