Hrvatska
Unatoč koroni HT Premijer liga će imati tri kruga, a početak je zakazan za 19. rujna

Unatoč koroni HT Premijer liga će imati tri kruga, a početak je zakazan za 19. rujna

Novitet u Kupu Krešimira Ćosića i velike promjene u Prvoj ženskoj ligi.

Deseta sjednica Upravnog odbora HKS-a održana je  9. srpnja 2020. u Zagrebu. Nakon sastanaka radnih skupina, Stručnih savjeta za mušku i žensku košarku, sastanaka klubova HT Premijer lige, Prve ženske i Prve muške lige, članovi Upravnog odbora dobili su solidnu podlogu za odlučivanje o sezoni 2020/21, zbog pojave pandemije koronavirusa možda i najizazovnijoj sezoni do sada.

Donesene su sljedeće odluke i propozicije:

*Sve propozicije natjecanja bit će dostupne na našoj stranici do ponedjeljka, 13. srpnja.

Sažetak natjecanja

Ukratko, HT Premijer ligu će igrati istih 12 klubova koji su igrali i u sezoni 2019/20. Igrat će se trokružno, a nakon 33 kola osam najbolje plasiranih klubova odlaze u doigravanje. Start lige zakazan je za 19. rujna 2020.

U Prvoj muškoj ligi također nema značajnih promjena, igra se jedinstvena liga s 12 klubova dvokružno, a prvo kolo čekat ćemo do 10. listopada ove godine.

Novitet u Kupu “Krešimir Ćosić” jest da svi klubovi Prve i Druge muške lige moraju igrati prvi krug Kupa, a parovi se određuju ždrijebom. U rujnu će se igrati po regijama, a četiri pobjednika iz regija i 12 HT Premijerligaša krajem listopada igraju osminu finala. Parovi se izvlače ždrijebom. U veljači se igra Završni turnir – F8 i za četvrtzavršnicu se izvlače parovi. Prvi dan se igraju dvije utakmice i drugi dan dvije, a nakon odigranih utakmica četvrtzavršnice ponovo se izvlače parovi za poluzavršnicu.

U ženskim je ligama došlo do velikih promjena. Najprije, ‘Prva ženska liga’ mijenja ime u ‘Premijer ženska liga’, a ‘Druga ženska liga’ postaje ‘Prva ženska liga’.

No, najbitnije je da se u Premijer ženskoj ligi mijenja sustav. Počevši od 3. listopada, igrat će se u dvije skupine od po šest klubova regionalno i to deset klubova koji su igrali Prvu žensku ligu u sezoni 2019/20 te dva kluba na osnovu pozivnice HKS-a, o čemu će odluku donijeti Komisija za sustav natjecanja.

Nakon 10 kola u svakoj skupini prva tri plasirana kluba iz svake skupine igraju Ligu za prvaka. Tri posljednje plasirana kluba iz svake skupine igraju Ligu za ostanak. Obje lige igrat će se po 10 kola, a bodovi se ne prenose. Najbolja dva kluba iz Lige za prvaka igraju završnicu na tri pobjede.