Hrvatska
Regija
Upoznajte Kwamea Vaughna, novog igrača Zadra: Preživio teroristički napad, igrao s Draganom Benderom

Upoznajte Kwamea Vaughna, novog igrača Zadra: Preživio teroristički napad, igrao s Draganom Benderom

Autor: Paulo Sarić

Vaughn je hrvatskoj publici najpoznatiji iz razdoblja dok je nosio dres Partizana.

Nije trebalo proći puno vremena od potvrde da Zadrani više ne računaju na svog donedavno startnog razigravača Malcolma Granta do potpisa novog igrača. Tek nekoliko dana. Iako se u kuloarima spominjalo ime Londona Perrantesa, bivši igrač Limogesa ipak neće doći u Zadar.

Ali hoće lanjski član Partizana Kwame Vaughn.

Iskusni je razigravač rodom iz Oaklanda sveučilišnu košarku igrao na San Francisco i Cal State koledžu, a nakon što nije izabran na draftu 2013. godine karijeru je odlučio graditi s ove strane Atlantika. Prve je dvije sezone odradio u talijanskoj i izraelskoj drugoj ligi, a dobre igre u Izraelu gdje je dijelio svlačionicu s hrvatskim reprezentativcem i igračem Phoenix Sunsa Draganom Benderom privukle su pozornost belgijskog prvoligaša Antwerp Giantsa gdje je sada 28-godišnji razigravač dobio priliku iskusiti prvoligašku košarku.


Vaughn je u Belgiji pružao vrlo dobre partije i bio na prosjeku od 17,2 poena i 3,5 asistencija po susretu te je čak i izabran u najbolju petorku FIBA Europe Cupa, no u travnju 2016. je zbog disciplinskih razloga otpušten iz kluba te se vratio u Obećanu zemlju gdje je završio sezonu.

Razlozi njegova odlaska iz Belgije nikada nisu rasvijetljeni, no valja spomenuti da je Vaughn preživio bombaški napad u Bruxellesu 22. ožujka te godine. Giantsi su letjeli u Italiju na okršaj s Vareseom kada se dogodio teroristički napad u kojemu je poginulo 35 ljudi.

- Jedva sam uvjerio Kwamea da se pomaknemo dok smo stajali u redu za hranu. Rekao sam mu uđemo u aerodromsku zgradu i čim smo se pomakli začula se snažna eksplozija. Nekoliko minuta ranije bilo smo desetak metara od središta eksplozije. Nastao je opći kaos, ljudi su trčali kroz terminal, padali jedni preko drugih. Mobiteli, hrana, kuferi… su letjeli zrakom. Kada smo izišli iz aerodromske zgrade sve je djelovalo kao u nekom postapokaliptičnom filmu. Osjećali smo se tako bespomoćno – opisao je stravično iskustvo Vaughnov tadašnji suigrač Brad Waldow.

FOTO: KK Partizan NIS

Pretprošlu je sezonu započeo u redovima ASVEL-a, no nakon samo tri utakmice preselio je u Njemačku gdje je do prošlog ljeta nosio dres Fraport Skylinersa. Tradiciju da niti jednu prvoligašku sezonu ne odradi u istom klubu nastavio je i lani kada je krenuo u Arisu gdje je prosječno postizao 8,8 koševa uz 1,1 asistenciju za 20 minuta koliko je provodio na parketu, da bi već u studenom sporazumno raskinuo ugovor.

Novi je igrač Zadra hrvatskoj publici najpoznatiji iz vremena dok je nosio dres Partizana u koji je došao sredinom siječnja kao zamjena za Patricka Millera. Iako je imao sporiji početak u crno-bijelom dresu i neko vrijeme bio rezervni razigravač, Vaughn je dobro iskoristio priliku koju je dobio nakon ozljede Nigela Williams-Gossa i u posljednje tri utakmice kao starter ubacivao 18 poena uz šest asistencija po susretu.


Bivši trener Partizana Nenad Čanak svog je razigravača tada opisao kao defenzivno orijentiranog igrača, snažnog u prodorima koji voli igrati za momčad.

Za očekivati je da će Vaughn svoj regionalni debi imati u ponedjeljak 26. studenog kada Zadar na Višnjiku dočekuje KK Budućnost. Dolazak u Zadar najavljen je za četvrtak 22. studenoga.