Hrvatska
Moramo se zamisliti zašto Zadar nema reprezentativaca

Moramo se zamisliti zašto Zadar nema reprezentativaca

Autor: Paulo Sarić

Vodeća momčad hrvatskog prvenstva nema svog predstavnika u reprezentaciji.

Izbornik Veljko Mršić prekjučer je objavio popis šesnaestorice reprezentativaca na koje računa za nadolazeće utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj. Među odabranicima našli su se povratnici u hrvatski dres Roko Leni Ukić i Krunoslav Simon te mladi Roko Prkačin koji će sa samo 17 godina dobiti priliku zaigrati u seniorskoj reprezentaciji, te ukupno pet igrača iz HT Premijer lige.

Niti jedan iz Zadra.

Po dva predstavnika imaju Cibona (Prkačin i Ramljak) i Split (Marčinković i Perković), dok je iz GKK Šibenka pozvan mladi Toni Nakić.

Vodeća momčad hrvatskog prvenstva nema svog predstavnika u reprezentaciji.

Uzburkala je ta odluka košarkaško more u Zadru poput bure koja posljednjih dana dere Dalmacijom, a svoj komentar dao je i trener Danijel Jusup.

Prvo „u rukavicama“…

Ne volim previše ulaziti u tuđi posao. Ne znam je li netko trebao biti pozvan ili ne…

A onda i nešto otvorenijeg garda.

Možda jest. Neki igrači su po mom mišljenju možda i trebali biti na tom spisku, no to ne mora biti tako. Žao mi je što nema nikoga iz Zadra.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Očekivalo se da će golub pismonoša svratiti i do Višnjika, točnije do Jazina gdje su još uvijek smještene službene prostorije kluba. Prvi kandidati bili su Dominik Mavra i Domagoj Vuković koji pružaju solidne predstave u ABA ligi, no očito su loše momčadske igre bile pretežak uteg na vagi.

Ne bih o imenima, stvar je selektora kojem igraču će dati prednost – kazao je Jusup.

I dok su 'Vuku' konkurenti Hrvoje Perić i Željko Šakić, na poziciji razigravača ne vlada tolika gužva. Iza kapetana Ukića u načelnoj hijerarhiji smjestili su se Roko Rogić i Krešimir Radovčić. Prošlogodišnji 'Cibos' koji trenutno brani boje češkog Nymburka ove sezone bilježi sedam poena uz 3,9 asistencija u prosjeku, provodeći na parketu tek nešto više od 16 minuta, dok je mladi Šibenčanin u Drugoj ABA ligi na prosjecima od 10,2 koša i 3,5 asistencije.

Valja odmah kazati da statistika nipošto ne smije biti glavno mjerilo, no ne smije se ni bježati od činjenice da i ona ipak ponešto otkriva, a Mavra je u gotovo svakoj statističkoj kategoriji bolji od svog konkurenta za mjesto u reprezentaciji.

FOTO: Gašper Papež (Helios Suns)

Mavra zabija više poena, ima bolji postotak šuta, kako za dva tako i za tri poena, bolji postotak s linije slobodnih bacanja, više uhvaćenih lopti, osjetno više asistencija, više ukradenih lopti te više pretrpljenih i manje napravljenih prekršaja.

I to u osjetno jačem kvalitativnom rangu.

Mislim da se i mi moramo malo zamisliti zašto je došlo do toga da Zadar nema reprezentativca – upozorio je trener 58-godišnji stručnjak.

Ipak, kako kaže stara narodna poslovica: „Svako zlo za neko dobro“. Neodlazak na reprezentativno okupljanje ujedno znači i da će zadarska momčad imati desetak dana mira da se pripremi za završne tri utakmice ABA lige u kojima će tražiti ostanak među regionalnom elitom.

Meni sigurno više paše da mi je čitava momčad na okupu i da se malo dignemo, no pokušavam gledati šire. Moramo se zamisliti što Zadar nema re-pre-zen-ta-ti-vca – zaključio je trener Zadra.

Pitanje je to čiji odgovor zahtjeva dublju analizu…