Kolumne
USKRSNUĆE CIBONE: Kako je dobro vidjeti te opet!

USKRSNUĆE CIBONE: Kako je dobro vidjeti te opet!

U trenutcima kada mu pomoćnik Jurica Golemac osvaja prvenstvo Slovenije Rimac je izdan od skupih igrača.


Kada se naviknete gledati Euroligu onda vam Hrvatsko prvenstvo izgleda kvalitetom tako daleko. No, ovogodišnja je završnica s 9:0 Cibone u doigravanju i „metlom“ protiv peterostrukog prvaka Cedevite označila trijumf sportskog poštenja ,kolektivnosti i samoprijegora protiv iritantne ničim izazvane prepotencije Amerikanaca u Cedevitinim redovima.

Cibona je napunila „dvojku“ Doma sportova i nakon pet čemernih godina (od osvajanja ABA lige) i šest od zadnjeg naslova najavila konačan povratak na stare staze. Predsjednik Dr. Mladen Bušić ne samo da vrijedno dograđuje bolnicu Sv. Dug već i klubu ugrađuje novi duh sve bolje krpajući nedaće prošlih vremena.

Vrijedni je Livnjak Ivan Velić (i njegova majka proizvodi čuveni sir) iz tanašnog materijala izvukao maksimum. Strancima su se odavno zahvalili, a veterani – sveprisutni Marin Rozić (36) koji se i sljedeće sezone kani loptati, nekad neobuzdani 'Šveđo' prerastao je u MVP-ija i otpisani Fran Pilepić imali su prednost svježine na početku serije koji su korak po korak dovukli do Trijumfa.

Loša je strana što se nekadašnji dvostruki prvak Europe i momčad koja je imala najdulji niz igranja u njoj odrekla Europe, ali očito to nisu mogli izgurati.

Najveći pogon za razvoj mladih je na Cedevitinom velesajmu, ali prije par dana su i kadeti i juniori Cibone uvjerljivim osvajanjem prvenstva dokazali gdje se najbolje radi. Sve skupa, nadajmo s,e nagovještava povratak 'na stara dobra vremena' ili kako je skandirala publika: 'Kako je dobro vidjeti te opet'.

Cibona ima i od Rozića 20 godina mlađi dragulj – Roka Prkačina za koga se nadamo da će se što duže loptati u Draženovom domu.

Cedevita je cijelu finalnu seriju igrala ispražnjenih baterija. Sami su krivi što ne mogu igrati sa samo dva stranca, što su imali neprimjeren sudački kriterij, što je prevladala arogancija i prepotencija. Pogledajte samo ukupan šut Pullena u zadnje četiri utakmice. Slaven Rimac koji je osvojio ABA ligu s Cibonom, a potom izgubio posao u tom klubu u Cedeviti je na kraju sezone izgubio kontrolu nad momčadi koju je podigao nakon odlaska Sita (i rešeta) Alonsa.

U trenutcima kada mu pomoćnik Jurica Golemac osvaja prvenstvo Slovenije Rimac je izdan od skupih igrača. Cedevita je snagu koju posjeduje pokazala samo u jednom dijelu zadnje utakmice kada je sa -11 došla do + 16, ali je i to da se agonija ne bi produžavala uspjela prosuti.

Nadajmo se da se maćehinski odnos prema klubu i u ulaganjima Emila Tedeschija neće pretočiti u odlazak kluba u Ljubljanu jer, premda nema publike, bio bi to još jedan šamar hrvatskoj košarci.

Čeka nas ljeto gdje nas neće biti na smotri 32 najbolje reprezentacije Svijeta, a četvrtu godinu i bez Euroligaša. A i tu smo oko 32 mjesta!

Najbolje ćemo vidjeti tek na TV-u i uživo na šestom izdanju turnira u Zadru u rujnu!