Europa i Svijet
Hrvatska
Uspješan povratak Tomića i nova dobra partija Popa obilježili četvrto kolo ACB lige

Uspješan povratak Tomića i nova dobra partija Popa obilježili četvrto kolo ACB lige

Autor: Paulo Sarić

Mazalin i Mavra i dalje s ograničenom minutažom.

U susretu između novopečenog prvoligaša San Pablo Burgosa i madridskog Estudiantesa pobjedu je odnijela gostujuća momčad rezultatom 72-87. Momci Salvadora Maldonada od početka su zagospodarili terenom te su bez ikakvih poteškoća došli do svoje prve pobjede u ligi. Već je na koncu prve četvrtine bilo plus sedam za Estudiantes, koliko je bilo i na poluvremenu (39-46), da bi do završetka susreta prednost dodatno narasla. U gostujućim su redovima svi igrači dobili priliku pokazati što znaju, a najefikasniji je bio Caner-Medley koji je ubacio 15 koševa, dok se istaknuo i bivši igrač Crvene zvezde i Budućnosti Omar Cook s pet poena, ali i čak 12 asistencija. Goran Suton je na parketu proveo gotovo 23 minute i za to je vrijeme ubacio 12 koševa i uhvatio tri skoka. Domaćina je, po običaju, predvodio Goran Huskić s 18 poena

Bilbao Basket je na domaćem terenu svladao Zaragozu našeg Lovra Mazalina rezultatom 77-72. Gotovo 8000 gledatelja imalo je priliku pratiti neizvjestan susret u kojemu su pobjedu na kraju odnijeli domaćini. Zaragoza je jako dobro otvorila dvoboj te je nakon prvih deset minuta vodila sedam koševa (18-25), no domaćini su već do odlaska u svlačionicu uzeli rezultatsku inicijativu. Na odmor se otišlo s 38-35. A onda je uslijedilo ono radi čega volimo košarku. Gosti su kvalitetnom igrom vratili prednost na svoju stranu, te su u posljednjih pet minuta ušli s prednošću od deset poena (62-72). A onda im se zamračilo. Do kraja susreta nisu postigli niti jedan koš pa se momčad Carlesa Durana izvukla i slavila u velikom naletu. Domaćine je do pobjede vodio belgijski reprezentativac Jonathan Tabu sa 17 koševa i pet asistencija, a najefikasniji u redovima Zaragoze bili su Tomas Bellas i Janis Blums s po 13 poena. Naš bivši mladi reprezentativac Lovro Mazalin je za šest minuta na parketu zabio tek dva poena.

FOTO: ACB Photo/ E. Candel

Fuenlabrada je pred domaćom publikom došla do velike pobjede na euroligašem Baskonijom rezultatom 80-75. Suigrači našeg Marka Popovića vrlo su dobro otvorili susret te su već nakon prve četvrtine imali dvoznamenkastu prednost. Gosti su se rekuperali u drugoj dionici, pa se na odmor otišlo s 36-31, nakon čega je ponovno uslijedilo razdoblje igre u kojemu su dominirali domaćini. U posljednjih su deset minuta ušli s komotnih 65-47 i činilo se da je pobjednik izvjestan. No, Baski su pokazali da s pravom igraju najjače europsko klupsko natjecanje te su napravili seriju 5-20 i prišli na samo tri poena zaostatka. Prvi nalet gostiju je odbijen, ali je Timma ponovno uzburkao vodu 13 sekundi prije kraja kada je tricom doveo svoju momčad na samo minus dva (77-75). No, bilo je prekasno za potpuni povratak. Domaćine su do pobjede vodili Francisco Cruz s 15 koševa, te Marko Popović s 13 poena i pet skokova, pa Baskoniji nije pomogla niti dobra predstava Tornikea Šengelije koji je ubacio 20 koševa uz šest skokova.

Joventut Zadranina Dominika Mavra poražen je na domaćem terenu od Iberostara 73-76. Iako su domaćini nakon prve četvrtine imali čak 13 koševa prednosti nisu uspjeli doći do svoje prve pobjede. Gosti su malo po malo smanjivali zaostatak, da bi zahvaljujući seriji 6-19 u trećoj dionici prešli u vodstvo koje nisu ispuštali do kraja susreta. Prišao je Joventut na samo koš zaostatka (71-72) dvije minute prije kraja, ali nije imao snage za preokret. Najbolji u redovima Iberostara bio je Poljak Mateusz Pontika s 21 poenom i deset skokova, dok je domaćina predvodio Patrick Richard s 15 koševa. Dominik Mavra je za deset minuta u igri zabio tri poena.

FOTO: ACB Photo/ V. Salgado

Barcelona je s lakoćom svladala gostujući Obradorio 102-58 zahvaljujući izvrsnoj drugoj dionici koju su dobili s čak 22 koša razlike. Katalonce je predvodio Pierre Oriola s 19 koševa i pet skokova, a svoj ovosezonski debi u španjolskoj ligi je upisao naš Ante Tomić koji je za 17 minuta na parketu zabio 11 poena uz šest skokova i pet asistencija. Bolji od ostalih kod gostiju bio je Matt Thomas s 19 koševa.

U ostalim je susretima Unicaja svladala Real Betisa 99-71 na krilima Nemanje Nedovića koji je zabio 22 koša, dok je Real u gostima nadvisio Valenciju 82-86 zahvaljujući slovenskoj vezi Randolph-Dončić koja je kombinirano ubacila 34 poena. Pritom valja naglasiti da je mladi Luka Dončić imao i deset asistencija. Andorra je na domaćem terenu bila bolja od Gran Canarije 78-76, dok je Murcia u gostima pobijedila Gipuzkou rezultatom 67-69.