Kolumne
Ususret festivalu košarke u Zadru: Je li Skelin izbornik?

Ususret festivalu košarke u Zadru: Je li Skelin izbornik?

Objašnjenje izbornika Skelina da on samo provodi politiku Saveza izgleda obranaški-domobranski.

RADOST LOPTANJA POD OBRUČIMA IDE DALJE

VRAĆENA STRANICA

Na startu kvalifikacija za SP s puno gorčine i razočaranja pisao sam o prerano okrenutoj stranici. Naime, prvi potez našeg Saveza nakon EP bio je u korist – vlastite štete. Izbornik je dobio zadaću zahvaliti se „starcima“ od kojih je počišćena izabrana vrsta, a da se ako je tome tako nitko nije sjetio da bi tom Ukiću i ostalima bilo lijepo onda makar udijeliti cvijetak i zahvaliti što nas je živcirao tolikih godina.

Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

Slijedila je potom i najgora izjava desetljeća koja se kosi s osnovnim postulatom i filozofijom sporta: „Pa ne moramo mi ići na sljedeće Svjetsko prvenstvo.“ Suočeni s činjenicom da su se svi u prve dvije utakmice spašavali pozivajući u nedostatku najboljih otpisane veterane ne stideći se da su pobjeđivali s 35-godišnjacima i naši su se hvala Bogu predomislili. Ne sjećam se stoga da mi jedan spisak igrača kao ovaj za sljedeće dvije utakmice donio olakšanje. Nagovještaj je već dolazio iz Zadra informacijom da se ključni problem razigravača rješava win/win potezom.

Premda u 36. gosini Marko Popović igra odlično u Fuenlabradi i sjajna je zamisao da ga se pozove da potegne te dvije utakmice i na taj način oprosti od „repke“ upravo u svom Zadru. Kapa dolje onom/onoj tko se toga dosjetio/la! Pa onda može mirno na ljeto otići u svoje odmorište na Ugljanu i razmišljati kako smo blizu odličju bili u Poljskoj 2009. kada su nam Slovenci nametnuli arbitražu i izbacili nakon velikog vodstva.

Foto: Šime Zelić (Basketball.hr) 

Dvije pobjede protiv Rumunja i Nizozemaca vratit će nas u mirnije vode pa onda neka NBA poletarci voze dalje u lipnju i rujnu i te čuvene FIBA-ine „prozore“ širom otvore za budućnost. Među 11 novih igrača povratnik je još jedan Zadranin -Luka Žorić. I eto ti predivnog okvira za puni Višnjik da pod smiješkom Krešimira Čosića konačno razgalimo dušu i vratimo osmijeh.

Naravno, ovim pozivima nisu svi problemi riješeni. Stipčević nije igrao više od mjesec dana, Katić je ozlijeđen, Simon bi htio i dijeli ga samo sat i pol leta do doma. Bitno je da su igrači dali ruku reprezentaciji. a odustajanje „ izraubanih“ Ukića i Tomasa ima opravdanja. Jedino objašnjenje izbornika Skelina da on samo provodi politiku Saveza izgleda obranaški-domobranski. Pa jeli onda on IZBORNIK ?

Foto: Šime Zelić - Basketball.hr

No, iz mog kuta gledanja ova je natrag okrenuta stranica te odluka da se Zadru dodijeli domaćinstvo potez za svaku hvalu!

Poklopilo se da je „paket Zadar“ proširen i s jubilarnim Kupom Krešimira Čosića pa se veljača pretvorila u festival hrvatske košarke. Čak ću pretenciozno reći da su ovi dani možda i konačni nagovještaj boljih dana Saveza pod vodstvom još jednog Zadranina, istina Drniškog orla, Stojka Vrankovića. Kup će ponovno imati osam sudionika što posebno veseli sve osim domaćina kome će to biti veći izdatak. Novinari pripremaju svoju tribinu, a veselilo bi nas kada bi svoje sastanke imali i suci, delegati i ostali kako bi se Krešin kup pretvorio u festival.

Dodatni šlag daje i činjenica da se nakon dugih godina čemera i dugova iz sna budi i Zadar kao klub pa onda ostaje još samo još jedan važan dio priče-publika. Istina, svi smo zadnjih desetljeća navikli NE plaćati ulaznice, no ZADARSKI FESTIVAL KOŠARKE ove veljače trebao bi u Krešinu dvoranu dovesti ne samo Zadrane nego i Šibenčane,Splićane i ine...

Foto: Šime Zelić (Basketball.hr) 

Neka bude radosti loptanja pod obručima....