Time-out
Tri legende Cibone podarili su Dinamu sadašnjost i budućnost

Tri legende Cibone podarili su Dinamu sadašnjost i budućnost

Autor: KK Dinamo Photo: KK Dinamo

Poveznica Cibone i Dinama

“Jednom sam ušao u Namu, a prodavačica mi je rekla – Vi i Dinamo ste nam jedino veselje! Kad doživiš tako lijepe riječi, te uspomene su mi puno draže od svih drugih patetičnih priča”, ispričao je u jednom intervjuu Mihovil Nakić-Vojnović, legenda Cibone prisjećajući se slavnih dana zagrebačkog sporta.

Prvenstveno 1982. godine kada su i Dinamovci i Cibonaši bili prvaci. Uzajamno poštovanje i simpatije između Dinama i Cibone uvijek su bili su normalna stvar za svakog pravog Purgera. Iako su kroz povijest ti osjećaji bili prvenstveno vezani uz nogometni klub Dinamo i Cibonu, od svibnja 2020. godine, ime „Dinamo“ vezano je uz košarku kroz klub, KK Dinamo. Bilo je pitanje vremena kada će se dogoditi prvi međusobni susret KK Dinama i KK Cibone. Fortuna je htjela da to bude ovaj utorak, 21. prosinca u 18h u Kupu Krešimira Ćosića.

Osim navijačkih veza Dinama i Cibone,  tu su čak tri snažne poveznice slavnih dana Cibone i budućnosti Dinama. Upravo čovjek kojeg smo citirali na početku teksta jedan je od tih poveznica. Jedan od najvećih igrača Cibone u povijesti, Mihovil Nakić-Vojnović, otac je našeg Ivana Nakića-Vojnovića koji je redovan član Dinamove udarne petorke. Mihovil Nakić-Vojnović bio je izuzetno bitan član legendarnih Ciboninih momčadi iz osamdesetih godina, kada je Cibona u dva navrata osvojila Kup europskih prvaka, te jedan Kup europskih pobjednika kupova. O njegovoj važnosti i veličini za Cibonu svjedoči umirovljeni dres Cibone s brojem 4 iznad parketa u Draženovom domu. Oni malo stariji navijači, mogu se prisjetiti kako je u obrani „terorizirao“ Arvydasa Sabonisa, jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena.

Uz Nakića-Vojnovića, Ciboni je poene donosio i Sven Ušić, otac Dinamovog centra Davida Ušića. Ušić je također sudjelovao u sva tri velika Cibonina europska pohoda i bio važna karika u momčadi Mirka Novosela. U finalu protiv Žalgirisa u Budimpešti 1986. godine odigrao je izvrsnu utakmicu, ubacivši 23 poena uz sjajan šut i samo tri promašaja iz igre, te na taj način dodatno pomogao Ciboni u obrani naslova prvaka Europe.

Vladimir Anzulović jedan je od utemeljitelja moderne Cibone. Imao je bitnu ulogu izvan terena u Ciboninim europskim uspjesima, a ostao je upamćen po svojoj odanosti i ljubavi prema zagrebačkoj Ciboni. Njegov unuk, Andro Anzulović, trenutni je član Košarkaškog kluba Dinamo. Osim djeda Vladimira, Andrin otac Dražen Anzulović, također je jedan od bivših istaknutih članova Cibone. Dražen je također bio član Cibonine generacije koja je 1986. godine obranila naslov europskog prvaka u Budimpešti, ali ostao je upamćen i po trenerskoj ulozi na klupi Cibone u razdoblju od 2003. do 2007. godine. Na klupi Cibone osvojio je tri naslova prvaka Hrvatske.

Tako da će i kroz ove kućne rivalitete biti zanimljivo gledati ove susrete za koje vjerujemo da će postati pravi zagrebački derbi susreti.

Zato pridružite se svi u utorak, 21. prosinca u 18h u Draženovom domu i uživajte u dobroj atmosferi. Upravo čovjek s početka teksta jedna je od mnogobrojnih poveznica sportskih ljubitelja onog što od 13. svibnja 2020. godine ima privilegiju nositi to ime, KK Dinamo.