Time-out
Utakmica koja je vratila vjeru u košarku: Kako je Zadar s pet igrača srušio Cedevitu

Utakmica koja je vratila vjeru u košarku: Kako je Zadar s pet igrača srušio Cedevitu

Jedna od najvećih priča Kupa Krešimira Ćosića. Gdje su akteri danas?

- Neprocjenjiva je sramota izgubiti od momčadi koja je cijelu utakmicu igrala s istom petorkom. Zbog toga podnosim neopozivu ostavku - izjava je ovo Ace Petrovića, nakon što je na završnici Kupa Krešimira Ćosića 2011. godine njegova tadašnja momčad Cedevita poražena od Zadra.

- Čudo. Čudo neviđeno priredili su košarkaši Zadra sinoć u Zagrebu. Košem Ivana Batura u posljednjoj sekundi pobijedili su Cedevitu i plasirali se u finale Kupa Krešimira Ćosića, gdje ih nitko prije početka utakmice nije mogao zamisliti. Doista, malo tko je vjerovao u takav pothvat osim njih samih. Jer zbog neriješenih dugovanja prema Vladimeru Boisi, Zadrani nisu mogli računati na igrače koje su doveli ove sezone, već su nastupili u sastavu kojemu prosjek godina jedva prelazi 18. Na put su krenuli ujutro, kao da idu na školski izlet, a ne na završnicu kupa, a sve do par sati prije početka utakmice nisu ni znali tko će igrati. Sve to još više uvećava vrijednost ove junačke, veličanstvene pobjede, koja je, bez obzira na ishod današnjeg finala, mnogim Zadranima vratila vjeru u košarku. "Zadarska dica" porazila su i ponizila višestruko moćniju i bogatiju Cedevitu, čiji trener nakon ovakve sramote nije mogao ništa drugo nego podnijeti neopozivu ostavku. - pisao je tog 9. veljače 2011. godine Zadarski list.

Pavle Marčinković (Foto: KK Zadar)

Trener momčadi Zadra Tihomir Bujan imao je na raspolaganju pet igrača i poletarce koji nisu znali što ih je snašlo.

Marko Car (26 godina), Pavle Marčinković (22), Šime Olivari (21), Ivan Batur (20) i Miro Bilan (22) odigrali su svih 40 minuta, dok je na klupi Bujan još imao petoricu juniora: mlađeg Banića, Mujagića, Ivanova, Rutara i Bučaja, te najmlađeg 15-godišnjeg Škaru. Na drugoj strani, Cedevita je imala Amerikance Drapera i Edwardsa te iskusne Rudeža, Vukušića i Baždarića pa na klupi još jednog Amerikanca Wrighta, Krstića, Trohu, Petrovića...

Miro Bilan (Foto: KK Zadar)

U izjednačenoj utakmici Zadar je uzeo taj jedan milimetar šansi koji mu se ukazao i košem Ivana Batura u posljednjoj sekundi slavio 82:83.

- Bilan je zabio za 71:74, pet minuta prije kraja. Centar Zadra je potom promašio dva penala za mogućih +5, što su domaći iskoristili da povedu 75:74, tri minute prije kraja. No to nije obeshrabrilo plave. Stvari je u svoje ruke uzeo najiskusniji Marko Car, koji je održavao Zadar u minimalnom vodstvu. Zabio je za 75:76 pa onda za 77:78 i jedno bacanje za 77:79 u posljednjoj minuti.


Marko Car (Foto: KK Zadar)

Draper je promašio tricu, ali nakon napadačkog skoka iznudio prekršaj i pogodio dva bacanja za izjednačenje 79:79, 19 sekundi prije kraja. Aco Petrović se, nakon minute odmora, odlučio na prekršaj. Car je mirno stavio dva bacanja, a iskusni Baždarić pogodio tricu za 82:81, 13 sekundi prije kraja. Činilo se da će Cedevita tako ipak iščupati pobjedu, ali to zaista ne bi bilo pošteno. Domaći igrači su u posljednjem napadu pažnju usmjerili na Marka Cara, koji je išao na asistenciju. Posljednja lopta našla se u rukama Ivana Batura, čiji je šut u visokom luku preletio ruke Vedrana Vukušića i sa zvukom sirene prošao kroz obruč, nakon čega je uslijedilo ludo zadarsko slavlje po cijelom terenu, opisao je završnicu susreta novinar Zadarskog lista Roman Morović.


Tihomir Bujan u malo je riječi nakon utakmice rekao puno:

- Ne, nisam zaboravio na izmjene, igrali smo cijelu utakmicu s istom petorkom jer znali smo da bi nas pregazili 50 razlike da smo išli rotirati. Dobro smo rasporedili snage, a čini mi se da nas je Cedevita podcijenila. Mislim da smo ovom pobjedom vratili vjeru u košarku.

Tihomir Bujan (Foto: Basketball.hr)

A gdje su danas akteri ove povijesne utakmice, jedne od najvećih priča Kupa Krešimira Ćosića po mnogo čemu značajnija od trofeja i odličja.

Bujan je zaposlen u gruzijskom košarkaškom savezu dok je Aco Petrović reprezentativnu klupu Hrvatske zamijenio brazilskom.

Pavle Marčinković je igrač Splita, Ivan Batur Rogaške, Marko Car austrijskog prvoligaša Fürstenfelda, Miro Bilan francuskog Strasbourgu, a Šime Olivari se nakon što je 2016 godine odigrao posljednju sezonu u dresu Kvarnera košarkom bavi rekreativno. Ozljede su učinile svoje.


Šime Olivari (Foto: KK Zadar) 

CEDEVITA - ZADAR 82:83 (27:20, 24:31, 14:11, 17:21)

ZAGREB - Dvorana Dražena Petrovića. 

CEDEVITA: Draper 12, Krstić, Troha, Wright 18, Rudež 3, Petrović 4, Vukušić 16, Kaštropil 9, Princ 5, Butorac, Edwards 12, Baždarić 3. Trener: Aleksandar Petrović.

ZADAR: Car 20, Banić, Batur 15, Mujagić, Škara, Marčinković 17, Olivari 17, Ivanov, Bilan 14, Rutar, Bučaj. Trener: Tihomir Bujan.

Šut za dva: Cedevita 28-49, 57%; Zadar 27-42,64%.

Šut za tri: Cedevita 5-12, 42% (Baždarić, Draper, Wright, Rudež, Princ); Zadar 5-17, 29% (Marčinković 3, Batur 2).

Slobodna bacanja: Cedevita 11-14, 79%; Zadar 14-20, 70%.

Skokovi: Cedevita 28 (23+5); Zadar 33 (25+8).

Osobne pogreške: Cedevita 23; Zadar 15.