Hrvatska
Utakmica sa Slovenijom više je od pukog prolaza i(li) ispadanja

Utakmica sa Slovenijom više je od pukog prolaza i(li) ispadanja

Autor: Branko Tabak

Kadetska reprezentacija Hrvatske će u osmini finala Europskog prvenstva u Podgorici igrati protiv Slovenije

Utakmica je na rasporedu u utorak 15. kolovoza s početkom u 16 sati.

Slovenci su u skupni B osvojili prvo mjesto sa stopostotnim učinkom. U prvom kolu bili su bolji od Finske 65-53, iste one reprezentacije koja je na Olimpijskom festivalu mladih dva puta nadigrala Hrvatsku i ostavila ju bez odličja. U drugom kolu Slovenija je nadigrala Njemačku 68-56, a u trećem Tursku 64-57. Slovenci su na svim utakmicama primili manje od 60 poena i redovito zabijali preko 60.

Hrvatska je izgubila sve tri utakmice. Od Izraela 67-64, od Litve 63-42 i od Srbije 102-52. Samo su jednom zabili preko 60 poena, no i tu su utakmicu izgubili.

Nakon katastrofalnih igara u skupini igrači Damira Miljkovića imaju priliku popraviti dojam i jednom pobjedom izbrisati sve poraze i traume. U utorak u 16 sati sve se briše. I slovenske pobjede i hrvatski porazi. Briše se i činjenica da je Hrvatska osmoplasirana na FIBA-inoj ljestvici, dok je Slovenija tek 61.

Ništa od toga ne postoji, kreće se od nule. Pitanje je tek jesu li 24 sata dovoljna da dečki stari do 16 godina iz svojih glava izbrišu katastrofu koja ih je zadesila u susretu sa Srbijom i da zaborave tih nevjerojatnih -50 poena razlike.

Svi smo svjesni da to nije realno stanje stvari. Što se dogodilo analizirat će se nakon prvenstva i nikao ne smije proći s odmahivanjem ruke jer riječ je o iznimno nadarenoj generaciji od kojih se potajno očekivalo odličje i koja je kao realan cilj zacrtala plasman među pet najboljih reprezentacija Europe tj. vizu za Svjetsko prvenstvo.

No, ono što je sada ovom naraštaju igrača najpotrebnije je mir jer ulog nije samo ostvareni rezultat na ovom natjecanju. Nije isključeno da ih crnogorska epizoda potpuno razbije kao momčad od koje se očekivalo da nam donosi lijepe vijesti sljedeće četiri godine s velikih međunarodnih natjecanja. A opet, samo pola koša viška protiv Slovenije sve bi vratilo na svoje mjesto...