Kolumne
Utrka s vremenom zbog utrke za naslov

Utrka s vremenom zbog utrke za naslov

Autor: Branko Tabak

Da je Aco bio 1/1 trenutak bi bio pravi.

Početkom sezone 2019/2020 Zadar je, a nije to bilo ni prvi ni posljednji put, nasložio seriju loših rezultata. Prije nego li je imao riješenu situaciju s novim trenerom vodstvo kluba je okončalo suradnju s Antom Nazorom i to samo par dana prije susreta s Cibonom u ABA ligi. Bio je to derbi začelja u koje su obje momčadi ušle s omjerom 0-4.

Nepunih 48 sati prije susreta za trenera je postavljen Danijel Jusup, koji nije bio jedini kandidat za popunu upražnjenog mjesta.

U nastavku sezone Zadar je do prekida natjecanja zbog epidemije korone držao prvo mjesto u HT Premijer ligi, osvojio Kup, ali se u regionalnoj ligi nije uspio odmaknuti od dna.

Vremenski tjesnac u kojem se došlo do smjene na klupi bitno je utjecao na pripremu utakmice s Cibonom, a s tom pobjedom, pokazalo se na kraju, Zadar bi bio vrlo blizu ostanka. Ovako mu je korona kriza ostankom u ABA ligi vratila ono što mu je oduzela u domaćem prvenstvu.

U sličnu situaciju ove je sezone sebe postavio Split. Nakon poraza od Zadra u finalu Kupa Krešimira Ćosića smijenjen je Ivica Skelin. Postojalo je i ranije puno zgodnijih trenutaka za ovakav potez (porazi od Sonika, Šibenke i Zaboka), no silna ulaganja u momčad u ovo predizborno vrijeme nisu rezultirala trofejom pa se baš nakon propuštene prilike za osvajanje trofeja krenulo u spašavanje onog što se spasiti da. Naravno gledajući kroz političku dioptriju. Košarkaška nam sugerira da je Zadar po kvaliteti al pari Splitu i da baš nitko u trokutu Cibona-Zadar-Split nije bio izraziti favorit za osvajanje Kupa.

Do podjele novog trofeja više je od tri mjeseca i vrijeme je za resetiranje, zaključili su u Splitu te su krenuli u potragu za novim trenerom koji bi momčadi trebao donijeti 'ono nešto' što mu nedostaje za velike stvari u domaćim okvirima i ostanak u elitnom regionalnom društvu.

Zove se, dogovara, informacije cure, dezinformacije se šire, trenera još uvijek nema, a nastavak natjecanja je sve bliži. Za tjedan dana, u sljedeći četvrtak Splićani igraju važnu utakmicu u HT Premijer ligi na Gripama protiv Gorice. Pobjeda im je nasušno potrebna žele li u polufinalu izbjeći situaciju da protivnik (Zadar, Cibona, Gorica) ima prednost domaćeg terena.

Tri dana kasnije Split u ABA ligi gostuje kod Cibone. Sudar je to momčadi sa samog dna poretka koji poraženom obećava pakao loptanja pod regionalnim obručima koji bi mogao završiti dodatnim kvalifikacijama s drugoplasiranom ekipom ABA 2 lige u izravnoj borbi za mjesto u eliti sljedeće sezone.

Ne tako davno Split je slavio u ABA ligi na Gripama protiv Budućnosti, a u HT Premijer ligi je deklasirao Zadrane s 20 poena razlike. Dan nakon te pobjede Zadrani su uzvratili slavljem na Gripama u regionalno regionalnom derbiju začelja i to s razlikom većom od one kojom su poraženi na Višnjiku. 

Već tada oko splitskog kluba i među navijačima stvorene je negativna klima prema Skelinu, dok je istovremeno sve prštalo pozitivom kada je u pitanju bilo osvajanje prvog trofeja nakon 17 godina. Bilo je jasno da su transparenti koji su osvanuli na klupskim prostorijama usmjereni protiv Skelina s jedne i već pospremljeni pokal u vitrine Žutog salona s druge strane napravili provaliju u koju se, dolaskom novih igrača, momčad strovalila.

Nadali su se Splićani da će uhvatiti korak, uzeti trofej i složno marširati prema ostanku u ABA ligi i naslovu prvaka, ali su ostali u raskoraku nezadovoljstva prema Skelinu, što se moralo osjetiti i u svlačionici, i već pripremljenog naslova 'od Roka do Roka'.

Možda je Aco Petrović osoba koja je svojim košarkaškim znanjem i još više karizmom Splićane mogla vratiti u pobjedničku formaciju koja uz pjesmu stupa prema kraju sezone, ali od Ace ipak neće biti ništa.

Traži se novo rješenje, slaže se križaljka slobodnih trenera, telefoni su užareni, spominju se brojna imena, a momčad sa strane čeka rezultate utrke s vremenom, do koje nije moralo doći.

Split je u ovom trenutku za trenere istovremeno i dobra udavača i kašeta brukava. Primamljivo je postati trenerom Splita jer igrački kadar je uistinu materijal s kojim se može napasti trofej, no s druge strane za politiku je sve osim ostanka u ABA ligi i naslova prvaka neuspjeh, jer valja pravdati silna ulaganja u prvu momčad ove sezone.

Prva usporedba koja nam pada na pamet je sezona 1999/2000 kada je Zadar s Dinom Rađom i Arijanom Komazecom imao pritisak osvajanja naslova prvaka protiv Cibone u čijim su redovima igrali Nikša Prkačin, Joke Vranković, Josip Sesar, Davor Marcelić, Vladimir Krstić, Ivica Žurić, Gordan Giriček... Košarkaški posve jasno da ti naslov nitko ne može obećati, ali poltika je ta koja zbog ogromnih ulaganja sve osim trofeja smatra neuspjehom.

Split je u otprilike sličnoj situaciji ove sezone. Mogu i ne moraju do kraja. Obećati domaći naslov i ostanak u ABA ligi ne može im nitko. Kao što im Skelin nije mogao obećati Kup.