Europa i Svijet
Hrvatska
Uvjerljiva Hrvatska došla do druge pobjede u Kini

Uvjerljiva Hrvatska došla do druge pobjede u Kini

Autor: Paulo Sarić Photo: Marin Sušić - HKS

Tunis se pokazao kao nedorastao suparnik Anzulovićevim „Kinezima“.

Hrvatska košarkaška reprezentacija slavila je u drugom susretu Kupa Borislava Stankovića igranom u Kini. Nakon što su jučer svladali Finsku, izabranici Dražena Anzulovića pobijedili su i Tunis rezultatom 73-46. Od početka je to bila jednosmjerna utakmica u kojoj je Hrvatska pokazala neusporedivo veću kvalitetu od protivnika o čemu, uz činjenicu da je Tunižanima trebalo gotovo pola sata da dođu do 30 poena, svjedoči i podatak da pet ili šest puta nisu uspjeli izvesti loptu unutar propisanih pet sekundi.

Hrvatska je odmah nametnula svoj ritam i od početka preuzela rezultatsku inicijativu. Tunis je koliko-toliko solidno izgledao tek u početnih nekoliko minuta, no čim su Anzulovićevi izabranici podignuli igru u obrani – susret je bio gotov. Semafor je u sedmoj minuti pokazivao 17-12 za momke u bijelim dresovima, a onda je uslijedila serija 15-0 koja je odvela Hrvatsku na okruglih plus 20 (32-12) i usmjerila tijek dvoboja.

Tunižani su punih osam minuta ostali bez koša, a suša je trajala još i duže računamo li samo poene iz igre pa je prednost Hrvatske nastavila rasti sve do plus 24 u 19. minuti nakon čega su se igrači Marija Palme malo trgnuli i serijom 0-6 zatvorili poluvrijeme.

U istom se ritmu nastavilo i nakon povratka iz svlačionica. Tunis se mučio za svaki koš, a nerijetko je gubio lopte u serijama pa je Hrvatska, brojnim rotacijama unatoč, rutinski održavala razliku. Gotovo svi statistički pokazatelji bili su na strani Anzulovićeve momčadi, počevši od trice koja se vrtjela na pedesetak posto, preko gotovo duplo boljeg šuta iz igre, pa do kontrole skoka te je prednost nastavila rasti iz napada u napad.

U četvrtoj su četvrtini priliku dobili momci koji su manje igrali u prvih 70 minuta kineske avanture, no to nije pretjerano utjecalo na rezultat te je na semaforu već nakon prvog napada posljednje dionice svijetlilo 65-35, plus 30 za Hrvatsku, što su Tunižani do kraja uspjeli tek ponešto ublažiti.

Hrvatska iduću utakmicu igra već sutra, s početkom u 10 sati, a protivnik će joj biti crvena momčad Kine koja je u prvom kolu svladala Tunis 77-72.