Europa i Svijet
Valencija prvi puta u povijesti prvak Španjolske

Valencija prvi puta u povijesti prvak Španjolske

Autor: Paulo Sarić

Ključna je bila druga četvrrtina.

Valencia je na domaćem terenu došla do svoje prve titule prvaka Španjolske. U vatrenoj atmosferi pred prepunom dvoranom svladali su goste iz Madrida rezultatom 87-76.

Nakon izjednačenog otvaranja susreta domaći sastav krajem prve dionice radi mini-seriju 7-0 i odlazi na dva posjeda prednosti. No, to je bio tek uvod u ono što je slijedilo. U prvih sedam minuta druge dionice Valencija je fantastičnom obranom limitirala Reala na samo tri poena, i s ukupnom serijom 23-3 otišla na ogromnu prednost. Sve je u tim trenucima polazilo za rukom domaćinima pa ne čudi ogromnih plus 22 s koliko su otišli u svlačionicu.

Bilo je jasno da takvo izdanje ne može potrajati i da će momčad Pabla Lasa u nastavku pokušati sve ne bi li se vratila u susret. Razigrao se Llull i s četiri koša na samom kraju treće dionice doveo svoju momčad na samo minus sedam. Brojne momčadi bi tu pokleknule pritisku i upale u seriju pogrešaka. No, ne i Valencia. Pametnom i smirenom igrom u zadnjoj četvrtini održavala je prednost i došla do svog prvog naslova ACB lige.

Neočekivani junak domaćih je bio Joan Sastre koji je za manje od 18 minuta ubacio 19 poena, a vrlo dobru partiju u ograničenoj minutaži je pružio i Will Thomas koji je dodao 12 koševa. Llull je ponovno bio u elementu u momčadi Real Madrida, no ni njegova 23 poena i sedam asistencija nisu pomogli gostima.