Hrvatska
Vassilis Spanoulis - sve je počelo u Zadru

Vassilis Spanoulis - sve je počelo u Zadru

Autor: Branko Tabak

Grčki virtuoz je sa 37 godina na leđima potpisao novi ugovor s Olympiacosom.

Sezona je pregovora i potpisivanja ugovora. Iz mnoštva internacionalnih vijesti izdvaja onu vezanu uz Vassilisa Spanoulisa koji je u poznim igračkim godinama potpisao novi ugovor s Olympiacosom. Grčki košarkaški virtuoz, koji se na međunarodnoj sceni pojavio na Europskom juniorskom prvenstvu u Zadru 2000. godine, 7. kolovoza će napuniti 37 godina!

Tog ljeta u Zadru je ostao u sjeni sjane generacije francuskih (Tony Parker, Boris Diaw, Mike Pietrus, Ronny Turiaf... ) i hrvatskih igrača (Marko Popović, Zoran Planinić...), pa i suigrača iz reprezentacije (Christos Tapoutas, Nikos Zizis, Charalambis Markopoulos), no sazrio je u jednog od najboljih europskih igrača svih vremena. Radar ga tada nije zahvatio premda je zabijao 10 peona po utakmici, a najviše je postigao upravo protiv Hrvatske (21, uz nevjerojatan šut - 10 od 12). 

Tri puta je osvojio naslov prvaka Eurolige, tri puta bio MVP Final Foura, jednom MVP cijele lige i jednom najbolji strijelac Eurolige. Sedam puta je bio prvak Grčke, četiri puta osvajač grčkog kupa. S reprezentacijom ima zlato i broncu sa europskih prvenstava, srebro sa Svjetskog prvenstva i Mediteranskih igara. 

A sve je počelo tog lejta 2000. u Zadru kada je bio članom reprezentacije koja je Grčkoj donijela broncu. Već dvije godine kasnije ista je generacija na U-20 prvenstvu Europe osvojila zlato, dok je dobar dio igrača sudjelovao i u osvajanju seniorskog Eurobasketa 2005.