Europa i Svijet
Važna pobjeda Poljske na startu Mundobasketa

Važna pobjeda Poljske na startu Mundobasketa

Autor: Teo Cilar

Venezuela je prijetila u prvom poluvremenu.

Pobjedom Poljske 80:69 (22:24, 22:12, 16:15, 20:18) protiv Venezuele otvorena je skupina A svjetskog prvenstva u kojoj se danas poslijepodne sastaju domaćin natjecanja Kina protiv Obale Bjelokosti.

Početak utakmice nije bio prema očekivanjima za Poljsku iako su poveli s 4:0. Pritisak na otvaranju velikog natjecanja je učinio svoje, a tu se nadovezala Venezuela s pet pogođenih trica iz pet pokušaja. Tako smo na 4:21 do kraja prvog perioda zabilježili vodstvo Venezuele 12:19. Uspostavila je tada Poljska ravnotežu u obrani, a samim time krenulo je i puno bolje u napadu pa serijom 9:1 dolaze do novog vodstva 21:20. Četvrtina je na kraju ipak pripala Venezueli s 22:24.

Najbolji period igre Poljske vidjeli smo u drugoj četvrtini kada su reprezentaciju Venezuele ostavili na svega 12 poena i na odmor odlaze vodstvom 44:36. Bila je to ona Poljska koju smo gledali u kvalifikacijama za SP. Poljska je bez većih problema održavala prednost u drugom poluvremenu, došli su i do najviših 16 poena i na kraju slavili potpuno zasluženo. 

Michal Sokolovski je bio najbolji kod Poljskes 16 poena i 9 skokova, Mateusz Ponitka je također odigrao odličnu utakmicu s 15 poena i 5 skokova dok je Adam Waczynski zabio 13, a Aaron Cel 12 uz 5 skokova. Kod Venezuele Pedro Churio najbolji s 15 poena i 4 skoka dok je Nestor Colmenares zabio 14 uz 7 skokova.

Venezuela će prvu pobjedu tražiti u ponedjeljak protiv Obale Bjelokosti, dok će Poljska na Kinu gdje će pokušati već nakon drugog kola potvrditi prolazak u drugi krug natjecanja.