Hrvatska
Već u subotu očekujem puno bolju Hrvatsku!

Već u subotu očekujem puno bolju Hrvatsku!

Autor: Paulo Sarić

„Hrvati ni ne znaju imena većine igrača protiv kojih su igrali.“

Na konferenciji za medije nakon utakmice vidjeli smo oprečna raspoloženja. Zanimljivo, iako je Mađarska izgubila svoj prvi susret protiv Hrvatske atmosfera u redovima naših sjevernih susjeda bila je daleko od sumorne. Puno veći problem od poraza predstavljali su problemi s ozljedom njihovog najboljeg igrača Adama Hange koji je prosjedio završnicu današnje utakmice.

- Mislim da smo odigrali jako dobru partiju protiv jako dobrog protivnika. Dolazim iz male zemlje, a prošlo je 18 godina otkad smo posljednji put nastupili na Europskom prvenstvu te smo jako sretni što ovdje. Nažalost, danas nismo pobijedili, no dobro smo se borili. Još su četiri utakmice pred nama i nastavit ćemo davati sve od sebe – kazao je nakon utakmice najbolji mađarski igrač Adam Hanga.

Hanga se nije želio previše naslanjati na kritike koje su se posljednjih dana pojavile vezane za loptu kojom se igra Europsko prvenstvo.

- Klizava jest, no to nije stvar koju želim spominjati u kontekstu pobjede ili poraza. Lopta je ista za sve. Utjecala je na našu igru, jer ne možemo izvesti sve što želimo. No, stvari su takve kakve jesu.

Mađarske je novinare zanimalo kakva je zdravstvena situacija s najboljim igračem njihove reprezentacije koji je radi ozljede propustio završnicu utakmice protiv Hrvatske.

- Uvjeren sam da ću igrati sutra. Ne mogu biti siguran, no mislim da hoću. Mogao sam igrati i u drugome poluvremenu današnje utakmice, no turnir je dug. Pred nama su još četiri utakmice i nismo željeli forsirati. Užasno sam se osjećao na klupi dok sam gledao momke i nisam im mogao pomoći. Hrvati ni ne znaju imena većine igrača protiv kojih su igrali. Izvrsna je stvar što smo pružili tako dobar otpor momcima koji igraju u NBA-u ili u klubovima koji nastupaju u Euroligi – kazao je najbolji obrambeni igrač Europe prošle sezone.

Foto: FIBA.com

Nakon najboljeg mađarskog igrača do riječi je došao izbornik Stojan Ivković koji je sportski čestitao izabranicima Aleksandra Petrovića.

- Prvo i osnovno, čestitao bih Hrvatskoj na zasluženoj pobjedi. Dali smo sve od sebe, no Hrvatska je danas bila jača. Hanga je želio igrati u drugome poluvremenu, no pred nama su još četiri utakmice. Zdravlje igrača je najbitnije i nikakva pobjeda ne se može mjeriti s time – kratko je kazao rođeni Dubrovčanin.

Za razliku od Mađara koji su premda su izgubili, bili dosta dobro raspoloženi nakon utakmice, Hrvati su bili puno samokritičniji. Jedan od naših najiskusnijih igrača Marko Tomas otvoreno je priznao da nije zadovoljan današnjom utakmicom te je jasno detektirao probleme u igri hrvatske reprezentacije.

- Znamo da nismo odigrali dobro. No, prvo je kolo i najvažnije je da smo pobijedili. Moram reći da je Mađarska odigrala jako dobru utakmicu. Pogotovo u pick and roll igri. Uspješno su širili našu obranu, a prečesto nismo uspijevali zagraditi skok. To su područja u kojima se moramo popraviti. To su jedne od najbitnijih stvari u košarci! Nadam se da ćemo iz kola u kolo podizati razinu naše igre – kazao je poslije susreta ponajbolji igrač Hrvatske Marko Tomas.

I izbornik Petrović je dao realan sud te je kritički sagledao današnju utakmicu.

- Želio bih čestitati Mađarskoj koja je igrala s puno srca. Stvorili su nam mnogo problema. Imali su 19 skokova u napadu, od čega deset u prvome poluvremenu te su nas prisilili na 16 izgubljenih lopti. Vrlo je teško igrati ozbiljnu utakmicu kada protivniku daš takvu prednost. Problem nije bio samo u skoku. U prvom smo poluvremenu imali velikih problema s pick and roll igrom, pogotovo kada ju je vodio Adam Hanga koji je kvalitetnim dodavanjima pronalazio slobodne igrače. U drugom je poluvremenu njegovu ulogu preuzeo Vojvoda. Naša dva visoka igrača nisu dobro branili pick and roll, no kada nam je voda došla do grla iskoristili smo taktičku opciju koju nismo željeli koristiti u prvim kolima. Skupljali smo se i s dvije četvorke smo branili pick igru te smo kao rezultat toga primili samo četiri poena u posljednjoj četvrtini. Pišu se dva boda, no ne mogu biti zadovoljan kako smo odigrali prvu utakmicu – kazao je hrvatski izbornik Aleksandar Petrović nakon utakmice i dodao:

- Ipak, kao što sam rekao prije turnira moramo rasti iz utakmice u utakmicu. Na pripremama smo nastupali bez prvog razigravača te moramo iskoristiti grupnu fazu za njegovo uigravanje. Roku moramo dati što je više moguće minuta ukoliko želimo da nam pomogne u drugoj fazi takmičenja.


Novinare je zanimalo jesu li i naši igrači imali problema s loptom. Prvi je odgovorio Marko Tomas.

- Slažem se s Hangom, no što možemo? Nitko nas nije pitao za mišljenje uoči turnira.

A onda je svoje mišljenje dao i izbornik Petrović.

- Primijetio sam mnogo problema tijekom priprema, no sada ne možemo ništa učiniti. Ukoliko ljudi koji su donijeli tu odluku imaju takta dopustit će nam da igramo sa starim loptama. Ovu je loptu jako teško kontrolirati.

Novinare je zanimao ogroman nesrazmjer u broju napadačkih skokova. Hrvatska je u prosjeku pet centimetara viša od Mađara, a oni su imali čak 16 napadačkih skokova više.

- To mogu vrlo lako objasniti. Hrvatska je danas bila pod pritiskom, a Mađari su opušteno ušli u utakmicu smatrajući da do pobjeda moraju doći jedino protiv Češke i Rumunjske. Igrali su opušteno i s mnogo želje, dok smo mi bili jako napeti. U prvih pet minuta nisam mogao prepoznati Šarića. Spavao je u obrani, nije nam bio koristan u napadu… No, nakon što sam ga sjeo na klupu i kasnije vratio u igru pružio je ono što se traži od njega. Očekujem da ćemo rasti iz utakmice u utakmicu. Već sutra očekujem puno bolju Hrvatsku – zaključio je tvorac lanjskog uspjeha Aleksandar Petrović.