Hrvatska
Večeras smo „uhvatili curu“

Večeras smo „uhvatili curu“

Autor: Paulo Sarić

Još jedna u nizu interesantnih pressica na Višnjiku.

Zanimljiva je bila konferencija za medije nakon zadarske utakmice 11. kola HT Premijer lige u kojoj su Jazine došle do svoje prve ovosezonske pobjede svladavši Ribolu Kaštela rezultatom 91-70. Zanimljivi su prije svega bili sugovornici, inače veliki prijatelji, dvojica Luka – Luka Bujas i Luka Žitko.

-Htio bih čestitati protivniku na zasluženoj i uvjerljivoj pobjedi. Pokazali su prije svega više zalaganja, truda, pa onda i kvalitete. Mi smo od samoga početka bili dekoncentrirani, meki i spori. Već je prva četvrtina usmjerila susret i teška srca priznajem da su kasnije utakmicu samo odradili do kraja – započeo je svoje obraćanje gostujući trener.

Kaštela se trenutno nalazi na posljednjem mjestu domaćeg prvenstva s omjerom 0-10 te i dalje ne zna za slast pobjede u elitnom razredu hrvatske košarke.

-Situacija je jako teška, izgubili smo sve utakmice do sada. Ukoliko želimo zadržati premijerligaški status, morat ćemo krenuti od sebe. Boriti ćemo se dok god postoji teoretska šansa. Pokrili smo se s onim što smo mogli. Moramo od onoga što imamo izvući maksimum. To što smo do sada bez pobjede po meni nije realno stanje. Doma smo mogli doći do jednog-dva trijumfa. Kada zaredate s porazima teško je dignuti ekipu. Da se u pravom momentu dogodila jedna pobjeda, mislim da bi sve ovo izgledalo drugačije. No, dok god ima šanse, mi ćemo se boriti – zaključio je Luka Žitko.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Za razliku od Žitka domaći je trener bio osjetno živahniji. Njegovi su mu igrači dali najbolji poklon za Božić, pobjedu protiv izravnog konkurenta za ostanak u HT Premijer ligi.

-Čestitam Žili na dobroj i korektnoj utakmici. Ne toliko dobroj za njega, koliko za mene. Svojim sam igračima rekao da moramo maksimalno jako krenuti u susret. To se i dogodilo. Krenuli smo s 18-3, a kasnije smo tu prednost i povećavali sve do posljednje četvrtine kada sam dao priliku igračima s klupe. Škara je, na primjer, danas odigrao prve minute u HT Premijer ligi. Bojao sam se ovog susreta jer smo cijeli tjedan trenirali u lošim uvjetima. U srijedu smo pokušali igrati 5 na 5, no to nije bilo moguće jer se igrači nisu uspjeli zagrijati te smo stoga prvi kvalitetan trening odigrali tek u četvrtak navečer – započeo je Luka Bujas nakon prve ovosezonske pobjede i nastavio - ono što krasi moju ekipu jest činjenica da se radi o momcima koji imaju bogato iskustvo igranja košarke. Vrlo brzo upijaju  ideje i informacije koje im dajem. Time sam zadovoljan od prvoga dana. Danas smo primili 70 poena, a da sam forsirao istu petorku do kraja možda bi bio i pokoji koš manje. Moram biti realan i priznati da nam je šut bio na izuzetno visokoj razini, što je bila još jedna od stvari kojih sam se bojao radi promjene dvorane. Kada dođete iz Jazina u dvoranu Krešimira Ćosića imate osjećaj da ništa ne možete pogoditi. Srećom, tome nije bilo tako.

Večeras je fantastičnu partiju pružio Slovenac Mirza Sarajlija koji je ubacio 34 koša uz čak deset pogođenih trica i na najbolji način zaključio polusezonu u zadarskom dresu.

-On je pozitivni luđak koji može igrati i na puno višoj razini od ove. I kad malo zabije, pruži dobru partiju – kazao je trener Žute podmornice.

Bila je ovo posljednja utakmica Jazina ove godine i posljednja prije gotovo trotjedne pauze prije susreta 12. kola kada Zadrani na domaćem terenu ugošćuju Split hrvatskog izbornika Ivice Skelina. Emotivni je Bujas za kraj još jednom metaforički opisao što se dogodilo u večerašnjoj utakmici.

-Sve se poklopilo. Drago mi je zbog mojih momaka što smo napokon dobili. To vam je kao da svaku večer idete vani i skoro uhvatite curu. Tako jednu večer, drugu večer, treću večer… Skoro sam jednom, skoro sam drugi put… A jednom treba i uspjeti. Bolje jednom u mjesec dana uhvatiti, nego svaku večer, svako kolo – skoro – zaključio je domaći strateg.