Hrvatska
Regija
Velika pobjeda Cibone, Sesar ugasio Crvenu zvezdu

Velika pobjeda Cibone, Sesar ugasio Crvenu zvezdu

Autor: KK Cibona KK CIbona Photo: Marin Sušić

Bez centra do senzacije

Nakon skoro 9 godina i velikog beogradskog slavlja na Završnom turniru ABA lige, Cibona je konačno pobijedila Crvenu Zvezdu s 85:81 (22:24, 17:16, 22:27, 24:14). 

Beogradski sastav objektivno nikada nije bio jači i skuplji, tako da pobjeda ima još veću težinu. Cibona je igrala bez bolesnog Ljubičića. Smajlagić je također imao virozu, ali je zaigrao na vlastitu odgovornost. Bundović pak nije igrao od završnice Kupa Krešimira Ćosića, pa je zbog ozljede njegova minutaža bila minimalna.  

Hrvatski je prvak praktički igrao bez centara. U toj niskoj petorci Baković je kontrolirao reket, ali suprotno očekivanjima nije „patio“ skok. Cibona je otvorila s 22:16, ali je Dobrić s dvije trice poveo Crvenu Zvezdu do vodstva. Do poluvremena se sve odvijalo u egalu, a Campazzo je tricom goste doveo do vodstva na poluvremenu 40:39.

U nastavku gosti agresivniji. Ostvarili su balans unutarnje i vanjske igre i počeli češće spuštati loptu u dubinu na centre. Izvana je pogađao Vildoza, čak 4 trice u nizu. Početkom posljednje četvrtine Zvezda dolazi do najveće prednosti 70:61, ali kreće spektakularna završnica Ciboninih igrača. 5 nestvarnih poena u nizu Majcunića iz nemogućih pozicija, Kapustina probojnost i atraktivnost, te završno nevjerojatna realizacija kapetana Radovčića. Cibona je napravila seriju 20:5 za vodstvo 81:75. Ponovno prijete gosti, Campazzo smanjuje na 81:80, ali su utakmicu s linije slobodnih bacanja dovršili Kapusta i Aranitović.  Uzbudljivu utakmicu u Domu Dražena Petrovića pratilo je 2 500 gledatelja.

JOSIP SESAR (trener Cibone)

Ne vjerujem da je itko u dvorani očekivao našu pobjedu. Kako je vrijeme prolazilo počeli smo se nadati. Povremeno smo dobro igrali zonu na koju se protivnik nije snalazio. Imali smo naravno i sreće, ali smo ju borbenošću izazvali i zaslužili. Imali smo velikih problema uoči susreta. Viroza Ljubičića i Smajlagića… Bundović se tek vraća nakon ozljede. Kapusta je uoči susreta morao dobiti injekciju zbog bolova u leđima. Koristio sam tako opet Majcunića i na poziciji 4. Veliko hvala i publici koja je poput nas sve više vjerovala u pobjedu. Crvena Zvezda nam je ubacila samo 14 koševa u posljednjoj četvrtini. Ovo je veliki dan za mene i moje igrače.

DUŠKO IVANOVIĆ (trener Crvene Zvezde)

Čestitke Ciboni na zasluženoj pobjedi. Imali su sjajan pristup i igrali s puno samopouzdanja. Propustili smo 9 poena razlike u završnici kada smo igrali prebrzo, neodgovorno i nestrpljivo. Naš je pristup bio loš.