Europa i Svijet
Velika seoba naroda diljem Europe

Velika seoba naroda diljem Europe

Autor: Saša Ćirić

Tko s kim, gdje, kako, zašto?

Košarkaška tržnica ne miruje, dapače. Euroligaši traže svježu krv, košarkaši s dobrom sezonom iza sebe pokušavaju izboriti bolji ugovor, navijači traže nove idole. Pogledajmo malo što se sve događalo u proteklom razdoblju na europskom tržištu.

Francuski internacionalac Axel Toupane (201 cm) je dres Žalgirisa zamijenio onim Olympiacosa. Krilni igrač koji će za šest dana proslaviti 26. rođendan je s pirejskim klubom potpisao ugovor na dvije sezone.

CSKA je doveo talijanskog reprezentativca Daniela Hacketta (30, 197 cm). Svestrani branič je prošlu sezonu proveo u Brose Bambergu, a postizao je 9.6 poena u prosjeku, uz 3.4 asistencije i 2.7 skokova. Hacketta ćemo, vjerujemo, vidjeti krajem rujna u Zadru na ZDBT-u, ovaj put u novom dresu.

Baskonia je pojačala unutarnju liniju dovođenjem mladog Senegalca Youssouphe Brima Falla (23, 223 cm) iz Le Mansa. Dojučerašnji suigrač Romea Travisa je u francuskom prvenstvu postizao 11.2 poena i 6.9 skokova u prosjeku.

Lokomotiv Kuban je u potpunoj rekonstrukciji. U iduću sezonu ulaze s tri nova lica. Prvo od njih je poljski reprezentativac Mateusz Ponitka (25, 198 cm), koji je prošle sezone nastupao za Tenerife. Uz njega su doveli dva visoka Amerikanca, JaJuana Johnsona (29, 208 cm) iz Darussafake (koja ih je porazila u finalu Eurocupa) te Jamela McLeana (30, 203 cm) iz Olympiacosa.