Europa i Svijet
Hrvatska
Veliki uspjeh hrvatskog trenera

Veliki uspjeh hrvatskog trenera

Autor: Paulo Sarić

Gruzija je nevjerojatnim preokretom u 12 sekundi došla do elitnog razreda europske košarke.

Bivši trener Zadra Tihomir Bujan ostvario je povijesni uspjeh s gruzijskom kadetskom reprezentacijom koja je jučerašnjom pobjedom na Velikom Britanijom 63-64 osvojila treće mjesto na Europskom prvenstvu B divizije za košarkaše do 16 godine i time izborila ulazak u elitni razred europske kadetske reprezentativne košarke.

Podsjetimo, Bujan se već nekoliko godina nalazi u Gruziji gdje radi kao koordinator svih omladinskih selekcija Gruzijskog košarkaškog saveza, a ujedno je i pomoćnik izborniku seniorske vrste. Do angažmana u kavkaškoj državi došao je uz pomoć svog bivšeg igrača Vladimera Boise te obavlja široku lepezu poslova koji se granaju od seniorske vrste, do rada s najmlađim uzrastima. Tako je i posljednjih desetak dana boravio u Sofiji gdje se održavalo Europsko prvenstvo za kadete na kojemu je Gruzija došla do brončane medalje. Uspjeh je tim veći što je u susretu za treće mjesto tijesno svladana Velika Britanija koja je s čak 30 koševa razlike pobijedila Bujanove momke u drugome susretu skupine D.


Mladi su Gruzijci vodili veliku većinu susreta, no Britanci su se vratili u susret nekoliko minuta prije kraja, te su 20-ak sekundi prije kraja imali velikih plus šest. No, u posljednjih 12 sekundi Andronikašvili je zabio pet poena i uz pomoć Pikrišvilija odveo svoju momčad do A divizije. Bujan je u uspjehu sudjelovao kao koordinator i član stručnog stožera.

Košarkom se počeo baviti u KK Benston, gdje je započeo i trenersku karijeru. Krajem 90-ih na poziv Danijela Jusupa seli u Zadar gdje je prvo bio pomoćni trener u KK Zadar, da bi potom preuzeo klupu Borika kojega je doveo iz trećeg u prvi razred hrvatske košarke. Nakon velikog uspjeha i plasmana na završni turnir Kupa „Krešimir Ćosić“ 2005. je dobio nagradu za trenera godine u Hrvatskoj. Prvo inozemno iskustvo imao je u Širokom 2007. godine, a dvije sezone poslije se vratio u Zadar gdje je postao pomoćnik proslavljenom slovenskom treneru Zmagi Sagadinu. Priliku da vodi najpopularniji klub iz Donatovog grada dobio je 2011., a prije nego se otisnuo u Gruziju trenirao je Križevce i Jazine.