Intervjui
Veliko pojačanje za Jeronima Šarina i Dubravu, Marijan Bagarić preuzima ulogu prvog asistenta

Veliko pojačanje za Jeronima Šarina i Dubravu, Marijan Bagarić preuzima ulogu prvog asistenta

Autor: Krešimir Galić Photo: KK Cibona

'Vidljivo je da je Dubrava organiziran klub...'

U Dubravi se osim igračke počela slagati i trenerska križaljka. Tako će Jeronimo Šarin u novoj sezoni za svog prvog asistenta imati Marijana Bagarića koji ima iskustvo rada u mlađim kategorijama Cedevite, Bosca i Cibone, a bio je asistent na seniorskoj klupi Cibone u sezoni 2021/22 kada su Vukovi osvojili duplu krunu.

 ”Određeni kontakt s voditeljem omladinskog pogona Dubrave Mladenom Starčevićem sam imao još kao trener u mlađim kategorijama Cedevite kada je Miki Starčević i tamo bio voditelj omladinskog pogona. Kada je došlo do određene priče o događanjima unutar Cibone došlo je i do te ideje da postoji mogućnost moga dolaska u Dubravu. Kroz moj dojam iz prošle sezone i razgovore s vodećim ljudima kluba jasno je vidljivo da je Dubrava organiziran klub gdje su mnoge ili gotovo sve stvari posložene od uvjeta za trening do mlade momčadi što je sigurno jedna važna činjenica koja me dovela na istok Zagreba. Ovim putem bi se zahvalio upravi kluba koja je u tim razgovorima pokazala jedno povjerenje i vjeru u mene. Razgovarali smo o radu na jedan duži period i ja sam uvjeren da će to tako i biti”, kazao je Bagarić koji nije imao prilike surađivati s trenerom Šarinom.

 ”Poznajem ga kao bivšeg igrača i sviđa mi se ideja koju kroz svoj rad provodi u igri. Mnogima su puna usta mladih igrača, a Šarin im je u prošloj sezoni zaista dao ozbiljne minute što je meni samo dokaz više tvrdnji da Dubrava ima jedan put koji je u Hrvatskoj u ovom trenutku jedini ispravan, a to je rad s mladim igračima”

Zanimljivo da ovo nije prvi dolazak Bagarića u Dubravu jer je prije dvadeset godina bio članom kadetske i juniorske selekcije kluba.

 ”Ja sam u ranoj životnoj dobi trenirao tenis i tek u sedmom razredu osnovne škole sam počeo ozbiljnijim bavljenjem košarkom i to u Gornjem Vrapču, klubu kojeg je vodio pokojni Slavko Pisuljak, a treneri su mi bili Marin Sedlar i Inoslav Tompak. Nakon dvije godine treniranja došao sam u Dubravu kao kadet i tu su mu trenirali Edin Hadžić, Danijel Lutz, Damir Kršić te Ivan Lozanić koji je tada bio pomoćni trener. U Dubravi sam proveo dvije godine da bi kratko došao u Cibonu gdje se nisam dugo zadržao. Na poziv Andreja Tesle došao sam u Zagreb gdje sam proveo juniorski staž”, ispričao sam je Marijan svoj igrački put koji je bio zaustavljen jednogodišnjim studijskim boravkom u SAD.

”Po povratku iz SAD-a sam počeo i mali trenerski posao kroz školu košarke a na nagovor Andreja Tesle. Još sam poželio igrati košarku, a manje se baviti trenerskim poslom pa sam na poziv Mateja Mamića stigao u Mladost, drugu momčad Cedevite. Trener je bio Srećko Medvedec i mogu reći da mi je taj period u mojoj ne dugačkoj igračkoj karijeri bio zaista prekrasan. Bio sam najstariji u generaciji Roka Rogića, Martina Junakovića, Dine Butorca, Filipa Kraljevića, Filip Bundovića, Ivana Buve, Marina Petrića i ostalih…Te gotovo tri sezone zaista pamtim po lijepim trenucima i tu sam se već lagano približio trenerskom poslu. Taj prvi imput trenerskog posla mi je dao spomenuti Andrej Tesla, a nakon te igračke karijere u Mladosti počeo sam raditi u školi košarke Cedevita, a kasnije vodio pretkadete i kadete Mladosti s kojima sam i danas u odličnim odnosima.”


Nova trenerska postaja bilo je obližnje Trnsko gdje je na poziv Gorana Perića došao u Bosco gdje je bio dvije sezone

”Radio sam u školi košarke, trenirao kadete i juniore te bio asistent Matiji Brkljačiću u sezoni kada je Bosco po prvi puta ušao u Premijer ligu. To je za mene bilo jedno veliko iskustvo i lijepi uspjeh kada se uđe u rang više. Kasnije sam u Premijer ligi jedan period bio asistent i Ivici Buriću.”

U ljeto 2019 godine došao je poziv iz Cibone.

 ”Pozvao me gospodin Davor Škara, kao voditelj omladinskog pogona i ponudio da vodim pretkadete. Veliki dio te generacije su bili današnji juniori Cibone. Nakon pandemije otvorila se i mogućnost da se priključim seniorskom sastavu Cibone kojeg je vodio Ivan Velić, a nažalost to se nije dogodilo. Nakon što je Vlado Jovanović došao na mjesto prvog trenera Cibone sportski direktor Marin Rozić me predložio za asistenta što sam s velikim zadovoljstvom prihvatio i bio kasnije asistent i Gašperu Okornu u sezoni 2021/22 kada je Cibona osvojila dvostruku krunu”, kaže Bagarić koji posebno ističe vrijeme provedeno u stožeru seniorske momčadi Cibone.

”Kroz taj period sam jako puno naučio i uvidio razlike rada s mlađim kategorijama i seniorskim momčadima. Tu prije svega mislim da taktiku i psihologiju. Ta sezona će mi zasigurno ostati zauvijek u sjećanju”.

Najveći dio prošle sezone proveo je kao trener kadeta i juniora Cibone.

”Napravili smo jednu homogenu selekciju koja je rezultatski i igrački bila jako dobra i ostala mi je žal što samu završnicu sezone nisam proveo s njima i zaokružio jedan lijepi period u Ciboni", zaključio je ovaj razgovor Bagarić koji je prošle godine bio asistent Ivanu Tomasu u mladoj reprezentaciji Hrvatske.