Hrvatska
Veliko priznanje za Petra Maleša - Šibenčanin u ulozi prvog asistenta danske reprezentacije

Veliko priznanje za Petra Maleša - Šibenčanin u ulozi prvog asistenta danske reprezentacije

Autor: Saša Ćirić

Ali ne odlazi iz Šibenke.

Šibenski stručnjak Petar Maleš ima novi izazov u karijeri. Uz klupske obaveze u GKK Šibenka ovaj 48-godišnjak obnašat će i funkciju pomoćnog trenera danske seniorske reprezentacije, u kojoj će asistirati Čapljincu Arnelu Dediću. Dedić je nedavno dobio angažman kao izbornik 56. reprezentacije svijeta na FIBA-inoj ljestvici, te mu je bila potrebna pouzdana, čvrsta i stručna ruka u stožeru, a Maleš je zadovoljio sve navedene kriterije.

Nagrada je to za dugogodišnji dobar rad šibenskog košarkaškog trenera, koji je bogatu igračku karijeru zaključio u matičnom klubu i odmah uskočio u trenersko odijelo pa pekao zanat kao pomoćnik Jeronimu Šarinu, Vladimiru Anzuloviću, Miru Juriću i Ediju Dželaliji. Drugo, ne i manje bitno, Maleš je kao trener juniorske momčadi Šibenke jedan od najzaslužniji za razvoj brojnih afirmiranih šibenskih košarkaša poput Franka Kalpića, Roka Badžima, Pave Paića, Tonija Nakića, Domagoja Šarića, Ivana Gulina, a čijim stopama će bez ikakve dileme krenuti i mlađi Juraj Pleadin, Antonio Klarin, Frane Antić, Ivan Živković... 

Danska reprezentacija je u kvalifikacijama za Eurobasket 2022 zauzela posljednje mjesto u skupini C, ali se nipošto nije osramotila. U konkurenciji Češke, Belgije i Litve Danci su ostvarili dvije vrlo vrijedne pobjede - padale su Litva u gostima i Češka doma, a bilo je tu još nekoliko utakmica koje su rješavane u posljednjim minutama. Košarka je sve popularnija u ovoj zemlji dalekog sjevera, a uz reprezentativne uspjehe valja istaknuti i činjenicu da Bakken Bearsi već godinama uspješno nastupaju na međunarodnoj sceni kroz FIBA Europe Cup i Champions League. 

Za pretpostaviti je da se čelnici danskog košarkaškog saveza nisu zadovoljili ponekim skalpom jačih reprezentacija u kvalifikacijama za Eurobasket, pa su očekivanja od Dedića i Maleša zasigurno bar stepenica više, odnosno plasman na kontinentalnu smotru. Vjerujemo da su oni to u stanju!