Europa i Svijet
Hrvatska
Velimir Perasović doveo Doktora

Velimir Perasović doveo Doktora

Autor: Paulo Sarić

Jedan od najboljih hrvatskih igrača preselio je u Tursku.

Iako je u prvim danima nakon iznenađujućeg poraza u polufinalu talijanskog doigravanja hrvatski reprezentativac Krunoslav Simon slovio kao jedno od najsigurnijih imena svoje momčadi za narednu sezone, danas je i službeno napustio milanski klub i zaputio se prema Turskoj.

Bivši igrač Zagreba danas je potpisao dvogodišnji ugovor, po formuli 1+ 1, s Anadolu Efesom kojega vodi hrvatski stručnjak Velimir Perasović. Prema pisanju talijanskih medija Simon je bio vrlo zainteresiran za nastavak suradnje s Armanijem s kojim ga je vezala još jedna godina ugovora, no vodstvo talijanskog kluba je imalo druge planove. Česti problemi s leđima oslabili su doprinos hrvatskog reprezentativca i uprava milanskog kluba je procijenila da nije vrijedan rizika, pogotovo s obzirom na težak ugovor kojeg ima na sjeveru Italije, te ga je pustila u Istanbul.

Iskusni vanjski igrač, koji je prije nekoliko godina zbog svojih predstava u dresu reprezentacije dobio nadimak Doktor, košarkom se počeo baviti u Maksimiru i Zrinjevcu prije nego se 1998. godine priključio momčadi iz Trnskog. U Zagrebu se zadržao punih 14 godina tijekom kojih je dogurao i do kapetanske trake, a Mravima je pomogao i da dođu do svojih prvih trofeja u povijesti. Kup „Krešimir Ćosić“ prvi put je osvojio 2008. godine, da bi isti uspjeh ponovio i 2010., a sve je kulminiralo naredne godine kada je osvojena dvostruka kruna. Pobjeda u finalu prvenstva Hrvatske Mravima je donijela i sudjelovanje u Euroligi, pa je tako kvartovski klub ugostio najkvalitetnije europske momčadi pokoji kilometar južnije u zagrebačkoj Areni. Izvrsne igre u klubu iz Trnskog donijele su mu i poziv u reprezentaciju u kojoj se brzo prometnuo u vrlo bitnog igrača. Nakon odlaska iz Zagreba sljedeću je sezonu proveo u Unicaju, da bi 2013. preselio u ruski Lokomotiv Kuban. S vrlo dobrim igrama ljevoruki je vanjski igrač, s posebnim darom za kreaciju, nastavio i u Italiji u koju je preselio prije dvije godine na traženje trenera Jasmina Repeše.

U Milanu je bio jedan od najkreativnijih igrača te uvijek aktivna opcija u trenucima kada treba izmisliti poene. Nažalost, prošle je sezone bio izmučen učestalim ozljedama, a jedna takva ga je i odvojila od nastupa u polufinalu doigravanja i svakako imala velikog utjecaja na ispadanje od Orlova iz Tridenta. Prošle je sezone u 25 susreta Serie A prosječno zabijao 12 koševa, uz nešto više od pet skokova i 2.6 asistencije po susretu.

Simon je jednog hrvatskog trenera zamijenio drugim, te je postao treće pojačanje Velimira Perasovića uoči nove sezone.