Europa i Svijet
Hrvatska
Venecija izjednačila, Perić nadomak double-double učinka

Venecija izjednačila, Perić nadomak double-double učinka

Autor: Paulo Sarić

Finalna serija u Italiji.

Venecija Dubrovčanina Hrvoje Perića svladala je u drugoj utakmici finala doigravanja Aquilu Basket rezultatom 79-64 i poravnala na 1-1 u seriji. Željan iskupljenja za igru u prošlom susretu, domaćin je od početka ušao s pravim pristupom i otvorio utakmicu s 9-3. Ejim je u osmoj minuti povećao na prvu dvoznamenkastu prednost, no gosti su do kraja četvrtine uspjeli smanjiti na sedam razlike. Momčad iz Venecije je utakmicu otvorila dijametralno suprotno od prvog susreta. Haynesova indijanština je prolazila, a Filloy je pronalazio suigrače u otvorenim pozicijama. No, Aquila se nije predavala.

Sredinom drugog perioda napravili su seriju 0-8 i prišli na samo dva razlike, a nekoliko minuta potom Forray je gostima tricom donio prvo vodstvo u susretu. Dvaput je odgovorio Perić pa se na odmor otišlo s početnih pozicija i s rezultatom 41-41. Iako je domaćin nastavak otvorio serijom 5-0, Orlovi su se držali sve do 27. minute. No, suigrači Hrvoja Perića dionicu završavaju s 12-2 i ponovno odlaze na dvoznamenkastu prednost. Već na otvaranju posljednjih deset minuta Filloy je ubacio tricu za do tad najvećih plus 16 i bilo je jasno da će gosti iz Tridenta imati vrlo težak posao vratiti se u susret. Domaćin je igrao vrlo dobru obranu, a igrači Trenta su promašivali i ono što inače zabijaju. Kada je Bramos novom tricom u 37. minuti odveo svoju momčad na plus 18, i zadnja nada gostiju je bila ugašena.

Veneciju je do pobjede vodio statistički izvrsni Haynes koji je za samo 17 minuta zabio 20 koševa uz tricu 6/7. No, ostaje dojam da je stil igre Amerikanca kontraproduktivan. Puno češće napravi štetu svojoj momčadi negoli joj pomogne, što je i razlog zašto u doigravanju ima manju minutažu no što objektivnom kvalitetom zaslužuje. Tradicionalno dobru partiju odigrao je Hrvoje Perić kojega danas šut nije služio, no svejedno je zabio 12 poena i uhvatio devet skokova. Jedini koji nije upao u sivilo Orlova bio je Craft sa 17 poena.

Treći susret finala doigravanja za prvaka Italije igra se u Tridentu u srijedu s početkom u 20.45h.