Europa i Svijet
Vežite se polijećemo, Eurobasket je tu!

Vežite se polijećemo, Eurobasket je tu!

Autor: Teo Cilar Photo: HKS

Po mnogima će ovo biti jedan od najjačih i najatraktivnijih Eurobasketa. Što je danas na rasporedu?

Utakmicom skupine A između Španjolske i Bugarske u gruzijskom Tbilisiju danas od 13:30 sati kreće Eurobasket 2022, po mnogima jedan od najboljih. Tu su dva posljednja MVP-a NBA lige Nikola Jokić i Giannis Antetokounmpo, tu je u rangu sa njima fantastični Luka Dončić koji sa Slovenijom brani naslov osvojen 2017. godine, a kod Francuske ponajbolji obrambeni igrač NBA lige Rudy Gobert. Da dobro ste pročitali, od posljednjeg Eurobasketa je prošlo 5 godina, nikada duže nismo čekali na Eurobasket koji se igrao svake dvije godine. Utjecala je tu pauza zbog COVID-19 virusa, ali i promjena formata FIBA-e po kojem se sada Eurobasket igra svake tri godine.

Hrvatska je svrstana na 10. mjesto favorita na ovogodišnjem Eurobasketu. S tri NBA igrača u sastavu (Bojan Bogdanović, Ivica Zubac, Dario Šarić) s odličnom sezonom u Euroligi iza sebe i potpisom ugovora za veliki Real Madrid tu je i Mario Hezonja te povratnik nakon ozljede Krunoslav Simon koji će svojim iskustvom biti od velike važnosti za ovu momčad. Zatim pojačanje na mjestu organizatora igre Jaylen Smith koji se pokazao vrlo dobrim i u fazi obrane i napada, vrlo važna karika je i Karlo Matković koji je se pokazao kao jedan od bitnijih igrača na posljednjim odigranim utakmicama. To je sedam igrača kojih je izbornik Damir Mulaomerović najviše koristio na pripremnim utakmicama i utakmicama predkvalifikacija za Eurobasket 2025. Ne smijemo zaboraviti niti Ivana Ramljaka koji je dobivao veliku minutažu, a posebno je bitan za reprezentaciju u fazi obrane i branjenju ponajboljih protivničkih igrača. Puno prilika dobivao je i Lovro Gnjidić, ali hoće li to biti tako i na Eurobasketu, ostaje za vidjeti. Mi prvenstvo otvaramo sutra u 17 sati protiv jednog od favorita, Grčke koju predvodi sjajni Antetokounmpo. 

Danas su na rasporedu utakmice skupine A (Tbilisi, Gruzija) i skupine B (Köln, Njemačka) a derbi dana na rasporedu je u 17:15 kada u skupini B igraju Slovenija i Litva dok će druga najzanimljivija utakmica biti između jednog od domaćina prvenstva Njemačke i jednog od glavnih favorita za najviša odličja, Francuske. Njihov susret je na rasporedu na samom kraju dana u 20:30. Od ostalih utakmica danas uz onu spomenutu na početku teksta, dvoboj naših dvaju susjeda, Bosna i Hercegovina u 14:30 igra protiv Mađarske, od 16:30 igraju Turska i Crna Gora, a u 19 sati će na teren Belgija našeg Daria Gjergje i još jednog domaćina ovogodišnjeg Eurobasketa, Gruzije.