Europa i Svijet
Victoria: Grčka lagano preko Kine do polufinala, Česi umalo ispustili +14 protiv Urugvaja

Victoria: Grčka lagano preko Kine do polufinala, Česi umalo ispustili +14 protiv Urugvaja

Autor: Saša Ćirić

Došao nam je i golub pismonoša iz daleke Kanade.

U četvrtom kvalifikacijskom turniru za OI u Tokyu, koji se održava u kanadskoj Victoriji, posljednji dan natjecanja po skupinama nudio je odmor dvjema reprezentacijama koje su osigurale prve pozicije u svojim skupinama (Kanada i Turska), pa je ostalo utvrditi koje dvije reprezentacije će u polufinalne dvoboje s njima.

Grčka je u skupini A uvjerljivo svladala Kinu (105-80), te će u polufinalu koje se po našem vremenu igra u noći sa subote na nedjelju (u 1:35, da budemo precizniji) odmjeriti snage u susjedskom derbiju protiv Turaka.

Grci su drugo mjesto osigurali već nakon prvog poluvremena utakmice s Kinezima (52-32). Do kraja su održavali prednost i uigravali se za nadolazeće utakmice. Pobjedničku momčad predvodili su Giannoulis Larentzakis (21 poen za nepunih 20 minuta igre), Kostas Sloukas (14 poena), dok su Konstantinos Mitoglou (7 skokova) i Leonidas Kaselakis dodali su po 12 poena. Kod Kineza tri dvoznamenkasta - Mingxuan Hu (16 poena, 5 asistencija), Qi Zhou (15 poena, 10 skokova) i Qian Wu (14 poena).

Česi i Urugvajci su odigrali utakmicu s neizvjesnom završnicom, u kojoj su više sreće imali Europljani (80-79). Sedam i pol minuta prije kraja susreta činilo se da je pitanje pobjednika riješeno jer su Česi imali +14 (73-59), ali slijedi povratak Urugvajaca u susret. Sjajni Jayson Granger predvodio je Južnoamerikance u povratku, ali nisu uspjeli doći do vodstva. Posljednju priliku imali su 18 sekundi prije kraja, nakon promašaja Jana Veselya. Granger se odlučio za tricu, ali neuspješno. Tomaš Satoransky je pružio još jednu sjajnu partiju u dresu reprezentacije (19 poena, 7 skokova, 8 asistencija), širinu češkom napadu je s četiri trice dao Jakub Sirina (17 poena), dok je Ondrej Balvin bio iznimno učinkovit pod koševima (12 poena, šut iz igre 6-6, 11 skokova). Granger na visini zadatka kod Urugvajaca (22 poena, 7 skokova, 7 asistencija), dok je sjajnu šutersku večer imao Bruno Fittipaldo (22 poena, trice 6-9).

Polufinalni dvoboj Kanade i Češke na rasporedu je sutra u 22:05 po hrvatskom vremenu.