Europa i Svijet
VIDEO: Adomaitis suđenje nazvao j....om šalom

VIDEO: Adomaitis suđenje nazvao j....om šalom

Autor: Teo Cilar

Litva teško oštećena u samoj završnici protiv Francuske, ostala bez četvrtfinala.

Susret Francuske i Litve odlučen je u neizvjesnoj završnici do koje je došlo nakon što je Litva stigla -11 s početka posljednje četvrtine i povela s dva poena prednosti. Ipak, Francuska je na kraju sretno dobila s 78:75 (26:14, 24:26, 15:14, 13:21), a još će se dugo prepričavati situacija koja se dogodila na 30 sekundi do kraja utakmice. 

Francuska je od samog početka bila bolja reprezentacija, a u trećoj su četvrtini imali i 17 poena prednosti. Litva je prvo smanjila na -11 uoči posljednjih deset minuta, a onda odličnom igrom u posljednjoj četvrtini došla i do vodstva 69:68 nakon trice Lukasa Lekaviciusa na 4:27 do kraja utakmice. Nešto kasnije kod vodstva Litve 72:70, Nando De Colo pogađa sretnu tricu koja se odbivala o obruč i pala u koš. Kasnije je Rudy Gobert imao četiri slobodna bacanja, ali je pogodio jedno za vodstvo svoje ekipe 74:72. Poravnao je Jonas Valanciunas zakucavanjem, a Evan Fournier pogađa za novo vodstvo Francuske 76:74. Tada se dogodio ključni trenutak utakmice. Fauliran je Valanciunas, pogodio je prvo slobodno bacanje i smanjio na 76:75, šutirao je drugo, lopta je malo skakala po obruču, ali bilo je jasno da će ići u koš, međutim, loptu je s obruča skinuo Gobert, a prilikom toga je očito dirao obruč i suci utakmice trebali su priznati Litvi dvicu kojom bi poveli s 77:76. Nisu. Nisu ni htjeli otići pogledati snimku sporne akcije, a morali su. Sada se s pravom postavlja pitanje da li je Francuska morala slaviti u ovoj utakmici?

Francusku su u ovoj utakmici predvodili Fournier s 24 poena i De Colo s 21, 4 asistencije i 3 skoka. Kod Litve je prvo ime bio Valanciunas s 18 poena i 8 skokova dok je Mantas Kalnietis ubacio 12. 

Situaciju spornog trenutka možete vidjeti ispod u videu.



Dainius Adomaitis, izbornik Litve bio je vidno ljut na službenoj konferenciji za novinare nakon utakmice. Što je imao za reći možete pogledajte u videu.

Litva je nakon utakmice uputila službenu žalbu FIBA-i, a njihova odluka povodom toga trebala bi biti poznata sutra ujutro.