Europa i Svijet
VIDEO: Anadolu Efes predvođen sjajnim Micićem pokorio Europu, Simon u povijesnim knjigama

VIDEO: Anadolu Efes predvođen sjajnim Micićem pokorio Europu, Simon u povijesnim knjigama

Autor: Saša Ćirić

Prva titula prvaka Europe za turskog velikana.

Krunoslav Simon i njegov Anadolu Efes porazili su Barcelonu u euroligaškom finalu rezultatom 86-81! Premda su Katalonci bolje otvorili susret i nakon prvih deset minuta igre imali ugodnih sedam poena prednosti, sve to istopilo se u ključnoj drugoj četvrtini. Sjajnim timskim radom Turci su brzo anulirali prednost protivnika i već do kraja poluvremena prešli u vodstvo. Show Vasilija Micića kreće u drugom poluvremenu. Nizao je impresivne poteze, a posebno se isticala trica uz prekršaj Brandona Daviesa, iz kojeg je Efes nakon realiziranog dodatnog bacanja reprezentativca Srbije otišao na dotad najviših +11 (52-41). Ipak, Barcelona se nije predavala. Sredinom četvrte dionice dolaze do izjednačenja u dva navrata (69-69, 72-72), ali Micić uz pomoć izvrsnog Shanea Larkina izvlači zadnje atome snage i odvaja svoju momčad na sigurnu distancu od 2-3 posjeda prednosti, koju su uspjeli obraniti do kraja utakmice.

Micić je s 25 poena i 5 asistencija ponio titulu najkorisnijeg igrača završnog turnira, koju je pridodao onoj za MVP-a regularne sezone. Uz njega su u slavlju Efesa najbolji bili Larkin (21), junak polufinala Sertac Sanli (12) i čvrsti Adrien Moerman (6 poena i 8 skokova). Simon je za 28 minuta igre ubacio 4 poena, čime je postao prvi Hrvat koji je aktivno sudjelovao kao dio pobjedničke momčadi u utakmici za europsku titulu nakon Nikole Vujčića u sezoni 04/05. Andrija Žižić je u sezoni 13/14 bio u sastavu Maccabija u finalu, ali nije ulazio u igru. 

U redovima Barcelone isticala su se tri imena, Cory Higgins (23 poena), Kyle Kuric (18 poena) te Davies (17 poena, 12 skokova). Nikola Mirotić je ubacio 11 poena i uhvatio 9 lopti, ali nije uspio povući momčad u trenucima kad je od njega trebala ekstra učinak. 

Anadolu Efes je tako došao do prve titule u četvrtom sudjelovanju na završnom turniru najvećeg europskog košarkaškog natjecanja. Pretprošle sezone pokleknuli su u finalnom susretu kad im je s druge strane stajao moskovski CSKA, dok preostala dva nastupa datiraju još s prijelaza tisućljeća.

Prije finala odigrana je i utakmica za treće mjesto, u kojoj je Armani Milano svladao CSKA rezultatom 83-73. Po 14 poena u pobjedu su ugradili Chacho Rodriguez i Vladimir Micov, dok su po 11 ubacili Shavon Shields, Riccardo Moraschini i Michael Roll. Najbolji pojedinac u ruskim redovima bio je Tornike Shengelia (18 poena, 9 skokova), 13 poena je dodao Iffe Lundberg, a 12 uz 6 skokova Johannes Voigtmann.