Europa i Svijet
VIDEO: Baltičke reprezentacije obranile Baltik: Litva i Poljska upisale pobjede u Kaunasu

VIDEO: Baltičke reprezentacije obranile Baltik: Litva i Poljska upisale pobjede u Kaunasu

Autor: Saša Ćirić

Očito im odgovara domaća klima.

Prvi dan natjecanja je gotov nešto ranije od ostalih u Kaunasu. Jasno, razlog je vremenska razlika. Poljaci su se u otvaranju turnira lako obračunali s Angolom (83-64), dok su domaćini Litvanci uspjeli iskontrolirati utakmicu s Venezuelom (76-65). 

Poljake je do pobjede vodio trojac Mateusz Ponitka (22 poena), AJ Slaughter (16 poena, 6 asistencija) i Aleksander Roman Balcerowski (14 poena), dok je kod Angole praktički simultanku igrao Yanick Moreira (27 poena, 7 skokova). 

Litvanci su lomili svog protivnika malo-pomalo, da bi se pred sam kraj utakmice odvojili na najviših +16 (73-57). Gosti su do kraja uspjeli tek malo ušminkati konačan rezultat. Dominacija NBA centarskog dvojca Litve bila je više no vidljiva. Jonas Valančiunas ubacio je 20 poena i uhvatio 11 lopti, dok je Domantas Sabonis upisao 12 poena i 8 skokova na svoj konto. Dvoznamenkasti su bili iskusni Mantas Kalnietis (12) te Rokas Gedraitis (10). Jedini s više od deset poena kod Venezuele bio je David Cubillan (11). Litvanskog stratega Dariusa Maskoliunasa mora brinuti loša trica (7-24), jer s takvim vanjskim šutom neće biti lako protiv ozbiljnijih protivnika kao što su Poljska i Slovenija.