Europa i Svijet
VIDEO: Barcelona i Tomić hvataju formu

VIDEO: Barcelona i Tomić hvataju formu

Autor: Teo Cilar

Nakon što su u prošlom kolu skinuli Khimki u gostima, Barcelona je jučer slavila i protiv vodećeg CSKA.

Barcelona je nakon 14 kola Eurolige bila na omjeru 4 pobjede i 10 poraza, navijači su im zviždali nakon domaćih poraza i izgledali su kao momčad koja će vrlo teško doći do borbe barem za onu osmu, posljednju pozic iju koja vodi u četvrtfinale, a zatim su uslijedile dvije velike i vrlo važne pobjede u nizu koje bi mogle sve preokrenuti. Panathinaikos je potvrdio ulogu favorita protiv Anadolu Efesa, a Valencia je kao i Barcelona u posljednja dva kola ostvarila dvije pobjede i očito izašla iz krize. Valencia je do pobjede u Malagi došla nakon preokreta i povratka s -17 u trećoj četvrtini. 

Barcelona Lassa-CSKA 85:72 (25:17, 22:25, 19:13, 19:17)

Kompletna statistika utakmice

Barcelona je odigrala jednu jako dobru utakmicu protiv CSKA. Odličnom momčadskom igrom s nekoliko raspoloženih igrača Barca je nakon prve četvrtine imala 8 poena prednosti. CSKA je na krilima Nanda De Cola smanjila na minus pet do poluvremena, a u trećoj četvrtini su došli na minus tri, ali tada je uslijedila serija 8:0 Barcelone koju je predvodio najstariji na terenu, Juan Carlos "La Bomba" Navarro koji je ubacio dvije trice, a nadovezao se Peteri Koponen s dvicom za plus 11 na kraju tog perioda. Barcelona je u posljednjoj četvrtini pobjegla na 75:55 i mirno je privela susret kraju. Imala je Barca čak pet dvoznamenkastih igrača, Koponen je ubacio 13, Thomas heurtel 12 uz 8 asistencija, Pierre Oriola 11, dok su Navarro i Adam Hanga ubacili po 10, Hanga je imao i 5 skokova te 4 asista. Iako nije ubacio dvoznamenkast broj poena, Ante Tomić odigrao je još jednu jako dobru utakmicu. Ubacio je 8 poena uz 7 skokova i 2 asistencija, a iznudio je i 7 prekršaja. Kod CSKA najbolji De Colo s 23 poena, 6 skokova i 3 asistencije, a jedini koji je uz njega ubacio dvoznamenkast broj poena bio je Kyle Hines s 10 uz 6 skokova. CSKA je upisao četvrti poraz, a Barceloni je ovo šesta pobjeda te je sada došla na samo dvije pobjede zaostatka za pozicijom koja vodi u četvrtfinale. 


Unicaja-Valencia 83:85 (19:19, 29:21, 21:26, 16:20)

Kompletna statistika utakmice

Nakon što je u trećoj četvrtini zaostajala s 17 poena razlike, Valencia se uspjela vratiti u susret. Do kraja tog perioda spustili su s minus 17 na minus četiri, a onda u posljednjoj dionici završili priču. Unicaja je na 63 sekunde do kraja imala četiri poena prednosti, ali gosti završavaju susret serijom 6:0 te na kraju upisuju drugu u nizu, a petu pobjedu ukupno. Unicaja je pala na omjer od 7 pobjeda i 9 poraza. Nemanja Nedović još je jednom predvodio Unicaju s 23 poena, a kod gostiju Rafa Martinez 17 poena dok je Alberto Abalde ubacio 16. Sam Van Rossom zabio je 15 uz 7 asistencija i 3 skoka. Damjan Rudež igrao je pet minuta bez učinka. 


Panathinaikos-Anadolu Efes  90:79 (23:12, 24:21, 23:23, 20:23)

Kompletna statistika utakmice

Panathinaikosu su se u ovom susretu nakon ozljeda vratili Nick Calathes i Nikos Pappas i odmah su bili najbolji igrači susreta koji su odveli zelene do uvjerljive pobjede. Do poluvremena je PAO imao 14 poena prednosti, a istu su razliku imali i na ulasku u posljednju dionicu. Domaćini su bez problema zadržali prednost i na kraju zasluženo slavili. Iako je Anadolu Efes uhvatio uvjerljivih 17 skokova više na utakmici, realizacija je bila problem. Pogodili su 11 od 19 slobodnih bacanja, a imali su i 14 izgubljenih lopti. Calathes je ubacio 17 poena uz 9 asistencija i 3 skoka dok je Pappas ubacio 16 ušavši s klupe. Kod Efesa najbolji Josh Adams s 20 poena i 5 skokova dok je naš Krunoslav Simon ubacio 13 uz 3 skoka i dvije asistencije. PAO je na omjeru 11-5 dok je Anadolu Efes zakucan za dno s 4 pobjede i 12 poraza.